Nema kaznenog djela: Stečajni upravitelj Pomgrada oslobođen optužbe za zlouporabu

Screenshot: Google Street View

IVO JUKIĆ, bivši stečajni upravitelj Pomgrada, oslobođen je danas u Splitu optužbe da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Predmet postupka bila je prodaja objekata u Baru za pet tisuća eura. Zgrade, garaže i dvorišta procijenjene su na čak 47.250 eura pa su Jukića teretili da je za razliku oštetio državni proračun.

Izvan ovlasti

Problem za optužbu ispao je s kvalifikacijom djela, odnosno, detaljem da je Jukić kao stečajni upravitelj optužen da je prodao nešto što nije bila imovina društva u stečaju, a nije pomoglo ni traženje pravnog kontinuiteta s kaznenim djelima iz zakona koji se primjenjuje posljednje tri godine. Sudac Damir Romac prihvatio je argumentaciju branitelja Predraga Jelavića da Jukića treba osloboditi jer djelo opisano u optužnici nije kazneno djelo.

"Tu se ne radi o iskorištavanju ovlasti, niti o prekoračenju ovlasti, nego o pravnom poslu koji je potpuno izvan ovlasti stečajnog upravitelja pa se takvo postupanje ne može promatrati kroz kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a to onda čini izlišnom i svaku raspravu o pravnom kontinuitetu između kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i nekog kaznenog djela na snazi od 2013. godine", argumentirao je Jelavić.

Zaključio je kako bi kaznenu odgovornost stečajnog upravitelja u slučaju zlouporabe ovlasti bilo moguće tražiti isključivo kroz obilježja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, no u konkretnom slučaju tog kaznenog djela nema jer postupanjem opisanim u optužnici Jukić nije prouzročio štetu onome o čijim je imovinskim interesima bio dužan brinuti, a to je Pomgrad u stečaju.

"Ne bi pao tako nisko da za pet tisuća eura oštetim RH"

Valja svakako reći da je ovakvom raspletu pridonio i Vrhovni sud koji je ukinuo osuđujuću presudu sutkinje Ivone Rupić. Zaključili su, naime, da je prekoračila optužbu te da je Jukić proglašen krivim za djelo koje nije predmet optužbe.

Jukić je inače u svojoj obrani tvrdio da je tek 2008. godine, dakle, pet godina nakon prodaje nekretnina u Crnoj Gori, čuo za taj slučaj. Tvrdio je i da nije potpisao ugovor o prodaji i da bi samo neubrojiva osoba mogla na ovaj način ošteti Republiku Hrvatsku. Sumnja da mu je netko lažirao potpis i da mu je sve podmetnuto. Ne bi se, kaže, nikada spustio toliko nisko da za pet tisuća eura ošteti RH.

Pročitajte više