"Nema spolnog odgoja, a na vjeronauku mlade uče da je homoseksualizam bolest"

ZA KOMENTAR današnjih događaja prije, tijekom i nakon Gay Pridea u Splitu upitali smo bivšeg SDP-ovog ministra unutarnjih poslova i kandidata za "homofrenda godine" Zagreb Pridea, Šimu Lučina.

"Jako me razočarao Split, vjerovao sam da je Split ipak demokratičniji, tolerantniji i liberalniji. Očekivao sam da bi moglo biti izgreda, s obzirom na ranije najave, ali nije mi bilo ni na kraj pameti da bi se ovo moglo dogoditi", rekao je za Index.

"Očito je da je bilo propusta policije!"

Na pitanje smatra li da je bilo propusta od strane policije, Lučin je rekao da je to očito.

"Očito je bilo propusta. Prvo, u Splitu su se danas održala dva skupa, jedan od 200 ljudi, legalan, miroljubiv i prijavljen, a drugi od 10.000 ljudi, ilegalan i neprijavljen. Očito je da je bilo krivih procjena od strane policije i očito je da se nije poduzelo sve što se moglo. U situacija poput ove jednostavno postoje određene procjene i postupci koji se rade prije samoga skupa, a postoje i metode da se neki događaji preveniraju. A na kraju, ako je policija znala da sudionike Pridea na Rivi čekaju tisuće razjarenih građana, zašto nije skrenula povorku? To što je više desetaka ili stotina ljudi uhićeno i prekršajno prijavljeno sada ne znači ništa. Ljaga je pala", objašnjava Lučin.

"Razlozi ovakve homofobije su needuciranost, neobaviještenost i jednostavni sirovi primitivizam"


"Mislili smo da smo jučer napravili korak prema Europi, a onda se dogodi ovakva sramota. Razočaran sam i tužan. Odbijam povjerovati da je ovo što se danas dogodilo - Split", zaključuje.

S obzirom na činjenicu da se danas pokazalo da postoji nezanemariv dio građana koji širi mržnju i netoleranciju prema manjinskim skupinama, općenito smo ga upitali kako povećati razinu tolerancije u zemlji.

"Hrvatska je uz sve napore očito homofobna zemlja. Razina homofobije je iznad svake granice, a kao razlog toga vidim needuciranost, neobaviještenost i jednostavni sirovi primitivizam onih koji ne razumiju da je pravo na izražavanje nečeg drugačijeg legitimno pravo. Mora se više raditi, posebno s mladima. A situacija je takva da danas u školama nema spolnog odgoja, a na vjeronauku mlade uče da je homoseksualizam bolest", završava Šime Lučin.

Pusić: Svaka čast "prajdovcima", treba provesti istragu zbog nepripremljene policije!


Za komentar smo upitali i saborsku zastupnicu HNS-a te predsjednicu Odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesnu Pusić.

Na pitanje o tome ima li mjesta za ovakvo ponašanje u Europskoj uniji, kojoj smo sve bliže, Pusić je odlučno odgovorila: "Ne! Nema mjesta ni u Hrvatskoj! U Europskoj uniji se događaju razne stvari, ali nama mjera mora biti Hrvatska. Imamo pravo na svoje stavove, na slaganje ili neslaganje, ali nitko nema pravo tući i napadati one koji imaju drugačije mišljenje", rekla je.

"Uoči splitskog Pridea organizatorima sam poslala brzojav podrške, znajući da Split zasigurno nije najzahvalnija sredina za građanski aktivizam. Svaka im čast i žao mi je što je ovako zavšilo, i zbog Splita i zbog Hrvatske", rekla je.

Također je skrenula pažnju na postupanje policije koje je očigledno bilo nedovoljno. "Definitivno treba provesti istragu o tome kako je to policija bila pripremljena i kako se moglo dogoditi da dođe do ovakvih incidenata, kao da policije nije ni bilo", rekla je. Na pitanje bi li ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko trebao ponuditi ostavku, kako sugeriraju pojedine udruge, Pusić je ponovila da prije takvih zaključaka treba provesti istragu i utvrditi što se zapravo dogodilo.

Pročitajte više