Nema više novca za istraživanje "bosanskih piramida"

FONDACIJI Arheološki park Bosanska piramida Sunca ove godine bit će dodijeljeno tek 8.000 KM. Ranijih godina za ovo se istraživanje izdvajalo i do 300.000 KM.

No, nakon što je većina stručne javnosti ismijala veliki projekt "bosanskog Indiane Jonesa" Semira Osmanagića, mit o "bosanskoj piramidi" polako je počeo odumirati. Nije sigurno pomogla ni gospodarska kriza zbog koje se povlače sponzori, a Fondacija gubi državnu potporu.

"Nismo željeli raditi ništa mimo zakona. Svaki projekt mora biti na nečemu utemeljen. Mnogi ugledni znanstvenici osporavaju piramide. Ove godine je i financijska kriza, pa novca imamo manje. Zato je izdvojeno 8.000 KM za arheološka istraživanja u Visokom. Ranijih godina je odvajan velik novac. Kad je počela ta priča o piramidama, izdvajano je čak 300.000 KM", kazala je Zdenka Merdžan, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

"Osmanagić i njegovi istomišljenici tvrde da će se novac višestruko vratiti kada turisti pohrle u Visoko. Međutim, umjesto procvata turizma, podsjetnici da su potrošeni milijuni KM poreznih obveznika su još samo rijetki štandovi na kojima se prodaju jeftine drvorezbarije "najstarijih" piramida na svijetu", komentar je u banjolučkim Nezavisnim novinama.

Pročitajte više