Nemaju samo hrvatski ekstremisti problem s Fejsom, i britanskima prijeti blokada

 Foto: 123, Screenshot: Facebook

HRVATSKI nacionalisti, obožavatelji pokojnog generala i haškog osuđenika Slobodana Praljka , posljednjih su se tjedana našli na udaru Facebooka - brojne objave u kojima se veliča Praljak i napada Haški sud  su uklonjene, a korisnički računi i stranice ekstremno desničarskih portala poput Dnevno i Direktno su privremeno blokirani.
 
No dok su hrvatski desničari, poput Željke Markić i njene klerikalističke udruge U ime obitelji, zbog ovoga digli ogromnu buku i stali zahtijevati od vlade Andreja Plenkovića da “osiguraju prekid cenzure koju u Republici Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook”, u Velikoj Britaniji situacija je upravo obrnuta. 
 
>>Markićka od Plenkovića traži da natjera Facebook da više ne blokira Praljkove obožavatelje
 
>>Facebook ugasio stranice ekstremističkih portala Direktno i Dnevno
 
Facebook razmatra blokiranje stranice Britain First
 
Naime, kako javlja BBC, britanski parlamentarni odbor za unutarnje poslove prozvao je Facebook, Twitter i Google da, unatoč određenom napretku, i dalje ne čine dovoljno kako bi zaustavili govor mržnje na svojim društvenim mrežama i tražilicama. 
 
A u glavnom fokusu rasprave bila je britanska ekstremno desna organizacija Britain First, koja se već našla u središtu skandala kada je američki predsjednik Donald Trump podijelio nekoliko antimuslimanskih i antiimigrantskih objava zamjenice predsjednika Britain First, Jayde Fransen, koje su se kasnije ispostavile lažnima. 
 
Twitter je jučer, u sklopu postroživanja svojih pravila o govoru mržnje na svojoj platformi, suspendirao račune Fransen i predsjednika ove organizacije, koja je u studenom izbrisana iz registra britanskih stranaka. 
 
Direktor javne politike Facebooka Simon Milner rekao je u ispitivanju pred parlamentarnim odborom kako internetski gigant razmatra ukidanje stranice Britain First na svojoj platformi. “Očito postoje pitanja s (njihovim) stranicama, ali vrlo smo oprezni oko političkog govora”, rekao je britanskim zastupnicima. 
 
Predsjednica odbora, laburistica Yvette Cooper, poručila je da ove tvrtke, kao neke od “najbogatijih na svijetu”, moraju “učiniti više” u borbi protiv govora mržnje. Kritizirala je i Youtube, potkrepljujući to osobnim primjerom: prijavila je video druge ekstremno-desne organizacije, National Action, i mjesecima provjeravala je li ga Youtube, odnosno njegov vlasnik Google uklonio. 
 
Iako joj je Google odgovorio da sporni video krši njihova pravila, nije uklonjen punih osam mjeseci. “Trebalo je osam mjeseci i upozorenje predsjednika parlamentarnog odbora najvišim ljudima u vašoj organizaciji da biste ovo uklonili”, rekla je Cooper. 
 
Potpredsjednik javne politike Googlea, Nicklas Lundblad, odgovorio je da je njegova tvrtka u posljednjih godinu dana prošla “more promjena” u rješavanju takvog sadržaja, napominjući da se okrenula tzv. strojnom učenju, odnosno vrsti umjetne inteligencije koja bi trebala postati “pet puta” efektnija od ljudskih moderatora. Na ovaj bi način računala obavljala posao tisuća moderatora, objasnio je. 
 
Milner je isto tako komentirao najavljeni zakon u Njemačkoj prema kojem će se društvene mreže kažnjavati milijunskim iznosima ako same ne uklone ilegalni sadržaj, uključujući govor mržnje. “Njemačka legislativa još uvijek nije na snazi. Ona od nas traži da odlučimo što je ilegalno, umjesto sudova, i mi mislimo da je to problematično”, rekao je. 
 
Cooper je prozvala i potpredsjednicu javne politike Twittera, Sinead McSweeney, zbog maltretirajućih tvitova i prijetnji smrću kojima su bile izložene neke britanske zastupnice, a koji nisu uklonjeni. McSweeney je odgovorila da je Twitter povećao broj moderatora, ali nije precizirala o kolikom povećanju se radi. 
 

Pročitajte više