Nemaju supružnike ni djecu, ali u džep su strpali 17.000 kuna za "odvojenost od obitelji"

Foto: FAH

SABORSKI zastupnici, uz sve ostale privilegije koje uživaju, imaju pravo i na naknadu od 1000 kuna za život odvojen od obitelji. No, među zastupnicima koje su to pravilo iskoristili, ima i onih koji nemaju niti bračnog partnera niti djece.

Uživanje ove povlastice nije protuzakonito, no ne može se reći da je zato moralno.

Naime, samo na ime naknada za takozvani odvojeni život Hrvatski sabor je u prvih šest mjeseci prošle godine zastupnicima isplatio ukupno 565.018 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Među njima ima nekoliko pojedinaca koji su u imovinskim karticama naveli kako žive kao samci te nemaju djece. Radi se o neovisnom zastupnikom don Ivanu Grubišiću, SDP-ovom zastupniku Saši Đujiću te SDP-ovki Dragici Zgrebec. Svaki od navedenih zastupnika za "život odvojen od obitelji" primili su po 17.000 kuna.

S druge strane, pravo na naknadu nisu koristili neki saborski zastupnici koji su u braku i imaju djecu te zaista žive odvojeni život od obitelji.

Vidljivo je kako se formulacija "odvojenost od obitelji" može tumačiti na razne načine, no odluka je u praksi prepuštena savjesti zastupnika.

Pročitajte više