HNB izumio aplikaciju preračunavanje iz kuna u eure. Jesu li čuli za kalkulator?

Foto: Screenshot HNB

HRVATSKA narodna banka objavila je da je izumila aplikaciju za preračunavanje kune u euro i obrnuto. 

Iz HNB-a su sami aplikaciju nazvali kalkulatorom za konverziju, a aplikacija i izgleda kao kalkulator. Razlika je ta što možete samo upisati iznos, a aplikacija izračunava koliko je to u eurima, odnosno u kunama, bez da vi morate množiti ili dijeliti sa 7.53. 

Iz HNB-a navode kako aplikacija, osim preračunavanja valuta, pomaže građanima pronaći odgovore na pitanja o zamjeni kune eurom.

Hej, aplikacija nije samo kalkulator. Ima i pitalicu i informacije o izložbi Euro na kotačima

"Putem aplikacije moguće je saznati i vijesti o uvođenju eura te glavne informacije o putujućoj izložbi Euro na kotačima", navode iz HNB-a. "Osnovne informacije" o putujućoj izložbi za koje nije sasvim jasno zašto se nalaze u aplikaciji za preračunavanje kuna u eure zapravo vode na vijest od 17. listopada, u kojima su informacije o izložbi te raspored održavanja izložbe koja je u trenutku kada je aplikacija izašla u javnost, u većini gradova, već održana. 

No to nije sve.

"Aplikacija sadrži i pitalice i slikovni kviz uz koje se mogu naučiti činjenice o euru, kao novoj hrvatskoj valuti", navode iz HNB-a 

"Aplikacija je izrađena u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom, koju provode vlada i Hrvatska narodna banka, uz sufinanciranje Europske unije. Aplikacija sadrži i pitalice i slikovni kviz uz koje se mogu naučiti činjenice o euru, kao novoj hrvatskoj valuti", navodi HNB. 

Aplikacija dio kampanje od 24 milijuna kuna

Podsjetimo da su informativnu kampanju za uvođenje eura koja je uključivala i Plenkovićev pamflet u poštanskim sandučićima građani platili gotovo 24 milijuna kuna, a krajem listopada iz HNB-a su rekli da se tek priprema zahtjev za EU financiranje. 

>> Ovaj idiotski spot za uvođenje eura država je platila 135.000 kuna

>> Je li vam nasmiješeni Plenković već stigao u sandučić? To smo platili milijune

Na iPhoneu crne trake na vrhu i dnu, umjesto da sadržaj aplikacije ide preko cijelog ekrana

Iz HNB-a kažu da je aplikacija euroHR dostupna na platformama PlayStore i App Store.

Dodajmo za kraj da je na iPhone uređajima toliko sjajno prilagođena da s donje i gornje strane stoje nepotrebne crne trake, umjesto da sadržaj aplikacije ide preko cijelog ekrana. 

Dakle, ako nemate kalkulator, Google (koji već dugo vremena automatski preračunava valute u tražilici) ili vas zanimaju informacije o nekakvoj izložbi Euro na kotačima koja je pri kraju, eto vam HNB-ove aplikacije euroHR.

Pročitajte više