Nemoćnu staricu zaključali u stan, prisilno odveli u Vrapče, te joj oteli imovinu

BOGATA 83-godišnja starica T.O. iz Zagreba nije ni slutila kakva će je sudbina zadesiti kad je sa svojom susjedom V.M. potpisala ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

Početkom devedesetih, izbjeglička obitelj V.M. iz Banje Luke doselila se u staričinu zgradu, te se vrlo brzo s njom zbližila. T.O. im je čak dala novac za kupnju stana u istoj zgradi, a tada je za nju započela prava drama.

U posljednje četiri godine starica je ostala bez nekretnina u vrijednosti od 3,5 mlijiuna eura koje je V.M. prodala ili prepisala na sebe. Zagrebački lovci na nekretnine, koji potpisuju ugovore o dosmrtnom uzdržavanju, vrlo brzo su načuli kako bi postojeći ugovor između T.O. i V.M. zbog kaznenih prijava mogao biti ukinut, pa su se zainteresirali za cijeli slučaj.

Ta je činjenica natjerala V.M. da jadnu staricu zaključa u stan, braneći joj sve posjete. Nakon što je jednog dana T.O. s balkona dozivala u pomoć, prisilno je odvedena u Vrapče, gdje je hospitalizirana 27. travnja sa dijagnozom demencije, tj. gubitka pamćenja.

Već 30. travnja V.M. je uz specijalnu punomoć za 2,5 milijuna eura prodala staričino zemljište na Lopudu, za što T.O. nije znala, niti je ikad vidjela jednu kunu od dobivenog novca. Spomenimo i to da je prije četiri godine, prilikom potpisivanja ugovora, V.M. stekla pravo odmah se upisati kao vlasnica stana od 150 kvadrata na Trgu hrvatskih velikana.

U Centru za socijalnu skrb primili su pozive od više osoba koje su se zanimale za staricu. Voditeljica ureda Vjeka Marijan Avakumović zatražila je od bolnice Vrapče službenu potvrdu o prisilnoj hospitalizaciji, a ravnatelj bolnice prof. Vlado Jukić tvrdi kako će se pravo zdravstveno stanje T.O. odrediti vještačenjem.

Staričina njegovateljica V.M. dala je izjavu preko svog odvjetnika Željka Rajačića, koji kaže kako će biti podnesena kaznena prijava protiv osoba koje su tužile njegovu klijenticu.

"U dugogodišnjoj karijeri nikada nisam vidio da se netko više brine o osobi koju njeguje."- kazao je Rajačić za Jutarnji list.

Starica je sada u domu, gdje se oporavlja od terapije iz Vrapča. Njezina bliska prijateljica kaže kako njeno stanje nije zabrinjavajuće.

"Tek je sad svjesna na koji je način izigrana, i kako je ostala bez svega, doslovno preko noći." - izjavila je novinarima.

Pročitajte više