"Neoconski" predsjednik Svjetske banke se ispričao zbog namještanja posla vlastitoj ljubavnici

PAUL WOLFOWITZ, predsjednik Svjetske banke, ranije poznat kao jedan od vodećih "neocona" i arhitekata invazije na Irak u Bushovoj administraciji, ispričao se zbog "pogreške" napravljene kada je svojoj djevojci Shaha Ali Rizi namjestio izvrsno plaćeni posao u američkom State Departmentu.

Wolfowitz i Riza su imali ljubavnu vezu kada je 2005. godine Wolfowitz kao bivši zamjenik državnog tajnika od strane predsjednika Busha proguran na čelo Svjetske banke. U tom trenutku je Riza bila uposlenica Svjetske banke, a javnost je za vezu doznala u rujnu iste godine.

Memorandumi do kojih su se posljednjih dana domogli "Financial Times" kao i neki drugi mediji pokazuju kako je Wolfowitz u tom trenutku isposlovao da se Riza zaposli u američkom State Departmentu i prima plaću veću čak od njegove bivše šefice, državne tajnice Condoleeze Rice.

Upravni odbor Svjetske banke se sastao u četvrtak, ali nije donesena nikakva odluka o sudbini predsjednika. Preko vikenda bi se, pak, u Washingtonu trebali sastati delegati Svjetske banke na godišnjoj skupštini.

Alison Cave, predsjednica Udruženja osoblja Svjetske banke, je pak pozdravila Wolfowitzevu ispriku ali mu je također poručila da "postupi časno i podnese ostavku".

Wolfowitzov mandat na čelu Svjetske banke je, inače, bio obilježen nastojanjima da se iskorijeni korupcija u zemljama u razvoju u čemu mnogi promatrači, u svjetlu najnovijih događaja, pronalaze dosta ironije.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više