NEPAL: MAOISTIČKI GERILCI POSTAVILI DVIJE BOMBE

Maoistički gerilci postavili su u petak dvije bombe u nepalskoj prijestolnici, ozlijedivši pritom dvije osobe, a već treći dan nastavljaju neuobičajenu blokadu Kathmandua izazvanu strahom.

Dva su napadača ranila policajca pred vladinom zgradom u središtu grada i pod stepenište postavili bombu, objavila je policija. Iza eksplozije, koja je ozlijedila slučajnog prolaznika na motorciklu, ostali su razasuti komadi metala i stakla u prometnoj gradskoj četvrti Dilli Bazar.

Nekoliko sati ranije, pobunjenici su postavili bombu u napuštenu policijsku postaju u predgrađu Kathmandua. Vjeruje se da su to učinili kako bi zastrašili stanovnike i odvratili policiju da deblokira glavne ulaze u grad.

Maoisti nisu izravno blokirali cestovne prilaze gradu i ne spriječavaju vozila da ulaze i izlaze iz grada, no vozači zbog straha ne riskiraju, pa je promet značajno opao, benzin je racioniran, a cijene hrani i namirnicima u 1,5 milijuna brojnom Kathmanduu naglo su skočile.

Maoističko nasilje počelo je 1996. godine, a cilj im je srušiti nepalsku ustavnu monarhiju i zastrašiti stanovnike.

Postali su ozloglašeni po napadima na vladine zgrade, vojne kampove i policijske postaje, u kojima ginu deseci ljudi.

Više od 10.000 ljudi ubijeno je u njihovim napadima, koji su teško pogodili nacionalno gospodarstvo i izazvali političku nestabilnost u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta.

(Hina) xbcav ysd

Pročitajte više