Nepalac u Zagrebu: Ako Hrvati žele raditi poslove koje mi radimo, neka ih rade

Screenshot: RTL

Prvo istraživanje provedeno na 500 ispitanika pokazalo je da gotovo svaki četvrti Hrvat misli da će nam stranci oduzeti poslove. Podjednaki broj strahuje da će povećati razinu kriminala, a svaki treći se boji da će ugroziti naše vrijednosti i socijalni sustav.

Zanimljiva je podjela i po političkim stavovima: 80 posto lijevih birača smatra da nam stranci ne uzimaju poslove, 55 posto desnih smatra da uzimaju, objašnjava koautor istraživanja s Hrvatskih studija za RTL Direkt.

“Ono što je drugačije i nepoznato, uvijek postoji veliki prostor za razne manipulacije koje određeni političari, pogotovo danas u predizborno vrijeme, mogu iskorištavati za svoje određene populističke poruke da skupe određene političke poene za ulazak u sabor", objašnjava suautor istraživanja Ivan Balabanić s Fakulteta hrvatskih studija.

Sam i Bikash: Ako Hrvati žele raditi poslove koje mi radimo, neka ih rade

A što o svemu kažu oni koji su fokus istraživanja? Sam i Bikash Nepalci su kojima se Zagreb sviđa. Lijepo im je ovdje, ali stvari se, kažu, mijenjaju. Pričaju kako su napadi sve češći, prijetnje učestale, čak i pištoljima.

"Nekad sam se osjećao sigurno, ali više ne", rekao je Sam za RTL Direkt. Puno stvari se događa dostavljačima. Pogotovo u Dubravi po noći", dodao je.

Bikash ima poruku za sve koji smatraju da su stranci u Hrvatsku došli otimati poslove.

“Ako žele raditi poslove koje mi radimo, neka ih rade. Nitko ih ne sprečava. Mislim da mnogi Hrvati žele samo uživati, ležati i da im novac kapa, a to nije moguće... Morate raditi", poručuje Bikash iz Nepala.

Komentirao je i učenje hrvatskog jezika. “Treba li učenje hrvatskog biti obvezno za sve koji dolaze u Hrvatsku? Da, mislim da bi bilo dobro. Ako znate osnove jezika zemlje u kojoj radite, možete razgovarati s ljudima i upoznati ih", kaže Bikash.

"Prepušteni su sami sebi"

Najavljivao se novi zakon, ali se sabor raspušta. Problem je i smještaj - neki poslodavci trpaju ih kao sardine u male prostore i getoiziraju.

"Tek postoje prijedlozi što bi se trebalo raditi, nije postavljen aktivni sustav, migranti su više-manje prepušteni sami sebi", kritičan je Ivan Balabanić.

Pročitajte više