Nepodnošljiva ležernost policije u istrazi oko smrti 21-godišnjaka u Kninu

ZA RAZLIKU od medijskih eksponiranih slučajeva ubojstvo mladog i perspektivnog studenta u Kninu prije gotovo mjesec dana nije se našlo na naslovnim stranicama medija, a niti je našlo svoje mjesto u prvim minutama dnevnika nacionalnih televizija. Sasvim u miru i tišini provincije, mještani i dalje pričaju o slučaju ubojstva mladog Igora Vitasa, sina Srba-povratnika.

Stradao od posljedica udaraca

"Kavane" pričaju o tome kako je riječ o "međunacionalnom" sukobu, do onih kako je policija opet zakazala, pa do optužbi prema liječnicima koji su u početku dijagnosticirali "tek" lakšu povredu da bi mladić na koncu pao u komu i preminuo. No, svim pričama jedno je zajedničko: mladi život bezrazložno je prekinut, a policija je propustila spriječiti tragediju i na vrijeme započeti istragu.

Naime, 21-godišnji Igor Vitas smrtno stradao u noćnom klubu "R1" nakon što ga je pretukao navodni redar Ivica Buva. Vitas je nakon napada Buve prebačen na odjel kninske hitne pomoći, a dan kasnije pao je u komu iz koje više nije dolazio svijesti. Preminuo je četiri dana kasnije, 26. rujna od posljedica kobnih udaraca.

Prva dijagnoza, lakše ozlijede

Sve je počelo u noćnom klubu "R1", kada je oko 4 sata ujutro došlo do prepirke između Vitasa i jednog njegovog poznanika, a njihovu svađu prekinuli su poznanici. Kada su gotovo svi mislili da je gotovo i da je prepirka riješena, umiješao se 32-godišnji Ivica Buva. Prema izjavama svjedoka prišao je s leđa Vitasu i s nekoliko jakih udaraca u glavu i potiljak oborio ga na tlo. Vitas je izgubio svijest, no Buvi koji ga je oborio to nije previše uznemirilo. Očigledno zadovoljan svojim dijeljenjem pravde nije pokazivao ni najmanje zanimanje da pomogne nesretnom mladiću.

Već tada mnogi su slutili tragediju. Vitas je hitno prebačen na odjel Hitne pomoći bolnice u Kninu gdje su mu dijagnosticirane tek lakše tjelesne ozljede. Nakon inzistiranja djevojke njegova brata poslali su ga u Opću Bolnicu Šibenik na CT glave. Tada je iz Šibenika hitno upućen na KBC Split, gdje je zapao u stanje kome i preminuo 26.rujna u 11:45 sati. Obdukcijom je utvrđeno kako je Igor Vitas umro nasilnom smrću zbog ozljede lubanje i mozga.

Ubojicu priveli gotovo 12 sati kasnije

Otac preminulog Igora, Nenad nezadovoljan je svim onim što se događalo, a posebno je nezadovoljan radom policije. Uostalom teško je danas objasniti, gotovo mjesec dana nakon tih nemilih događaja, kako je policija tek oko 17 sati privela Buvu koji je Vitasu nanio kobne ozljede.
 
"Od kobnog događaja do privođenja Buva je aktivno radio na zastrašivanju mogućih očevidaca, inzistirao na davanju lažnih iskaza, slao u policijsku postaju osobu koja se prijavila da je napravila navedeno djelo, a sve pod izgovorom da je na uvjetnoj kazni i da ako se sazna da je on udario Igora mora ići u zatvor", kaže otac Nenad.

Otac preminulog mladića na koncu je pokrenuo vlastitu istragu oko smrti svog sina. Tako je i otkrio kako je Buva već poznat policiji po nasilnim djelima, a navodno već ima uvjetnu kaznu zbog jednog drugog slučaja. Nenad kaže kako je saznao da se protiv Buve vodi i istraga za još dva krivična djela.

Policija ni danas ne zna koliko je Vitas imao godina

Naravno, pokušali smo dobiti i drugu stranu, onu policijsku, no njihove verzije događaja umnogo se danas razlikuju od izvještaja kojeg su imali u rujnu nakon mladićeve smrti. Štoviše, policija gotovo mjesec dana od njegove smrti i dalje Vitasu daje 23 godine, umjesto 21-e kada je njegov život stao. Prema odgovoru kojeg smo dobili od glasnogovornice Policijske uprave šibensko-kninske Marice Kosor tvrdi se da su tek iz Hitne pomoći dobili dojavu o obračunu u lokalu. U prvotnim izvješćima spominjo se kontakt između Vitasa i Buve, no danas policija tek navodi da su sukobile dvije osobe prije kobnih udarca Buve, a ne navodi koje.

Istraga trajala cijeli dan?

No, zanimljivo je kako kninska policija te večeri nije vidjela potrebu dovesti Buvu na razgovor ili bilo što drugo već je to uradila tek u kasnim popodnevnim satima. Za to vrijeme, navodno je Buva tražio svjedoke, što i tvrdi Nenad Vitas, kako bi mu pomogli. Da je policija zakasnila potvrđeno nam je i pismenim putem iz ureda Šibensko kninske policije.

"Nakon prikupljenih saznanja istog dana osumnjičeni 32-godišnjak iz Knina (Ivica Buva op.a.)   u 16,25 sati doveden je u službene prostorije Policijske postaje Knin, gdje je nad istim provedena kriminalistička obrada na okolnosti kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a nakon provedene kriminalističke obrade osumnjičeni je dana 22. rujna 2008.g. u jutarnjim satima doveden Istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku, zbog  navedenog kaznenog djela", navodi se u  odgovoru glasnogovornice Kosor u kojem se dodaje kako su krenuli tek nakon što im je iz Šibenika rečeno da je riječ o težim ozljedama.

Policija tvrdi da su cijeli dan trajale "istražne radnje", no ostaje činjenica kako je prvoosumnjičeni Buva priveden gotovo 12 sati nakon što je zadao kobne udarce mladiću.

Tragedija se mogla zaustaviti puno prije

Policijska ležernost i bahatost mnogih u ovom slučaju ne bi bila toliko zabrinjavajuća da se građani Knina već duže vrijeme nisu žalili na nasilje i buku u tom noćnom klubu, a potpisivane su i peticije da se "R1" zatvori. 

"Niz propusta u radu policije, očigledna 'zaštita' koju uživa ubojica mog sina s kojom se hvali ostavlja gorak ukus nepravde i strah kod svjedoka da daju iskaze o ovom slučaju", kaže otac Nenad dodajući kako je posebno bio ogorčen kako državni odvjetnik u Kninu na prvom saslušanju svjedoka 10. listopada nije uopće bio prisutan. To je po Nenadu znak  nezainteresiranost za slučaj ubojstva, što u Kninu nije česta ni redovna pojava.

Mladić je bio omiljen u društvu

Ivica Buva i dalje se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je Vitasu udarcima u glavu nanio frakturu lubanje od koje je umro, a uskoro se očekuje i okončanje istrage te početak sudskog procesa. Grad Knin je na nogama, jer je Vitas bio dobar student na Veleučilištu "Marko Marulić" iza kojeg je stajao projekt Eko - etno sela u Biskupiji. Bio je omiljen mladić u svom društvu, a njegova aktivna "Facebook stranica" koju sada otvorenom drži njegov otac, prepuna je izraza sućuti velikog broja njegovih prijatelja i poznanika.

Iako su nakon objave smrti mladića, četiri dana nakon što ga je pretukao ubojica zapaljen automobil koji je bio navodno vlasništvo Buve, mnogi njegovo ubojstvo dovodili u vezu s njegovom nacionalnošću, Nenad Vitas ne želi da se o tome govori bez jasne podloge. Naime, Igor Vitas je rođen u obitelji srpske nacionalnosti, a njegov se otac vratio u Knin 1999. godine. Sam Igor se u Knin vratio prije dvije godine. Njegov ubojica je Hrvat. Nenad Vitas na ta nagađanja odgovara kako policija tek ima otkriti je li eventualno bilo međunacionalnog sukoba, i naglašava da život njegova sina ne zaslužuje da ga se sada trpa u taj kontekst.   

Pripremite se na pravosuđe

Na kraju ove kninske priče, kao i u slučajevima ubojstva Luke Ritza i Luke Marinca, gotovo zlokobno zvuči poruka Darka Marinca koju je svojedobno uputio roditeljima Luke Ritza: "Suzana i Reno Ritz, pripremite se za šokove hrvatskog pravosuđa". Na žalost to sada čeka i roditelje Igora Vitasa.

Ilko Ćimić
Foto: Osobni album obitelji Vitas

Pročitajte više