Bahata Dalićka tajno se sastajala s Todorićem, a sad kaže da je nebitan

Foto: FAH

VLADA Andreja Plenkovića i pogotovo potpredsjednica Martina Dalić, podcijenili su naše pamćenje. U ožujku su se konspirativno sastajali s Ivicom Todorićem, izjavljivali oprezno kako prate razvoj događaja, lagali da je tvrtka stabilna, dok smo mi na osnovu informacija sa stranih burzi pojašnjavali da je Todorić pred slomom.

>> Todorić najavio tužbu protiv Hrvatske: "Vlada mi je ukrala Agrokor, zakon sam potpisao pod prisilom"

>> ANALIZA Koliko Todorićeve optužbe imaju smisla

>> Martina Dalić: Zar vi mislite da je Ivica Todorić stvarno toliko važan?

Sada Martina Dalić, jedna od autorica Lex Agrokora, poručuje: "Zar vi mislite da je on stvarno toliko važan da bi vlada komentirala i da bih se ja brinula za tuđe blogove?" Ponizni ministri koji se nisu usudili nepotrebno spominjati njegovo ime i iz čijih su ministarstva curile stotine milijuna poticaja koji su ga hranili da naraste toliko velik, sada se natječu u sprdanju s Todorićem. Zašto su se tajno sastajali s nevažnim poduzetnikom u vladi? Zašto su za njegovu kompaniju sastavljali zakon? Todorić tada za Martinu Dalić nije bio bloger Ivica - nego Gazda.


Todorić je oko jednoga ipak pogodio

Zabrinjava posprdni ton odgovora Martine Dalić na Todorićeve ozbiljne optužbe. Da se razumijemo, previše je patetike i alternativnih činjenica u njegovu priopćenju. Možemo se smijati i psihodeličnoj fotografiji kojom pokušava neuvjerljivo poručiti da je jedan od nas. No Ivica Todorić iznio je optužbe koje se poklapaju sa sumnjama svih onih koji prate vladino rješavanje slučaja Agrokor, a to je da Martina Dalić i Ante Ramljak namještaju tu kompaniju američkom strvinarskom fondu Knighthead.

Za to postoje ozbiljne indicije, nije to Todorićeva bujna mašta. Raspodjelom prava na upis roll up kredita koja se nije temeljila na prijašnjim kreditima nego na osobnim simpatijama, Ante Ramljak pogodovao je američkom fondu na štetu ruskih banaka. Međusobni odnosi kreditora ne bi nas u normalnim okolnostima trebali previše opterećivati, no sada postoji realna opasnost da će taj inženjering rezultirati štetom za Hrvatsku i porezne obveznike.

Sporni roll up kredit je po svemu sudeći bio prevelik, i to ne zato što je to bilo nužno za poslovanje kompanije, nego zato da Knighthead izvuče što više novca. Podsjetimo, taj je najnoviji kredit prioritetno osiguran svim ključnim nekretninama Agrokora.

>> Nitko nije bio mažen kao Agrokor. Todoriću, daj imena ili prestani gnjaviti


Groteskni aranžman Rusi bi mogli srušiti na sudu. Pridružio im se i Todorić

I ne samo to, Knighthead će sjediti u stalnom vijeću vjerovnika koje će donijeti nagodbu, bez obzira na to što su mu potraživanja potpuno osigurana. U režiji Martine Dalić i Ante Ramljaka u Agrokoru se pod privremenim vjerovničkim vijećem dogodila nagodba prije nagodbe. Ključan je posao odrađen u interesu kupaca obveznica koji nisu bili ključni kreditori.

Na pitanje "Jel toliko važan?", jedna od autorica Lex Agrokora trebala bi lako znati odgovor. Da, Ivica Todorić još je uvijek formalni vlasnik kompanije kojom upravlja vlada. I tako će biti sve do nagodbe, uspiju li je postići.

Za mali novac Knighthead će tada pokušati preuzeti Agrokor, a taj bi groteskni aranžman Rusi vrlo izgledno mogli srušiti na sudu. Vlada je tako uspjela nepravednim uvjetima roll kredita protiv sebe dobiti i Ruse i Todorića. Javnosti je pak važno nešto drugo - visina štete koju će HDZ-ova vlada prouzročiti svojim djelovanjem u Agrokoru.

Pročitajte više