Nepoznat uzrok uginuća dupina

OBDUKCIJA uginulog dupina, pronađenog jučer na obali otoka Unija, blizu Lošinja, nije potvrdila da je ta životinja ubijena dinamitom, rekao je danas za Hinu predsjednik lošinjske Udruge za zaštitu i proučavanje dupina "Plavi svijet" Draško Holcer.

No, dodao je Draško Holcer, i dalje se sumnja da bi to mogao biti uzrok njegova uginuća, dijelom i na temelju spoznaje te udruge o sličnim pojavama na širemu lošinjskom području.

Dupin, vrste dobri dupin, bio je u dobroj fizičkoj kondiciji, a na unutarnjim organima nije bilo patoloških promjena. Nakon otvaranja zamijećeno je puno krvi i sukrvice, a uzorci tkiva uzeti su za dodatne analize.

Životinja je bila odrasla, ali nije bila stara te nije uginula zbog starosti, rekao je Holcer.

Unutarnji pregled nije pokazao ozljede organa tipične za usmrćenje dinamitom, ali, dodao je, promjene su mogle nastati i zbog toga što je proteklo nekoliko dana od uginuća životinje.

Dupin nije imao ni vanjskih ozljeda.

Udruga "Plavi svijet" poslala je rezultate svojeg očevida policiji, Inspektoratu za zaštitu prirode u Rijeci i Ministarstvu kulture.

Dupin je zakonom zaštićena životinja u Hrvatskoj. Na području oko Lošinja u Jadranu u stalnoj zajednici živi otprilike 150 dupina.

Pročitajte više