Nepoznati incident s kraja rata, Tuđman zamalo zaratio s NATO-om

Screenshot: HRT

TIJEKOM oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske 1995. godine neke od snaga HV-a su ušle nekih 600 do 700 metara na područje Martin Broda, koji se nalazi u BiH. No nakon završetka rata Specijalne policijske snage RH su ostale na područjima koja su dio Bosne i Hercegovine, piše Klix podsjećajući na slabo poznati incident s kraja rata.

U dokumentarnom HRT-ovom serijalu Diplomatska oluja, koji se bazira na istoimenoj knjizi nekadašnjeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Mate Granića, prisjetili su se zaboravljenog incidenta kod Martin Broda, koji je Hrvatsku doveo na rub sukoba s NATO snagama.

"Nepotrebno su se oko toga dizale tenzije umjesto da se dijalogom taj problem riješi. Jednom oko 18 sati navečer Ministarstvo vanjskih poslova mi je došao ministar Miljavac koji mi je kazao da će NATO intervenirati i koje ciljeve će gađati", prisjeća se tog 10.10.1995. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić.

Graniću je rečeno da će, ako ne povuku policajce iz Martin Broda, istu noć ili rano ujutro biti raketirani. No sutradan je u Martin Brod stigao kanadski kontingent SFOR-a koji je sproveo akciju i uhapsio hrvatske policajce. Tuđman je bio bijesan i tražio je žestok odgovor.

"Tuđman me pozvao i rekao - ako krenu, pošalji dole dvije brigade gardijske i makni ih. Iako bi to bio i sukob i moram reći da je jedan visoki američki diplomat nazvao u 11 sati navečer i rekao - ne poduzimaj ništa, imate puno neprijatelja, bacit ćeš Hrvatsku deset godina natrag", prisjeća se tadašnji ministar obrane Pavao Miljavac.

"Predsjednik je bio strašno ljut"

"Predsjednik je bio strašno ljut nakon što sam odbio zapovijed i pitao me tko je meni vrhovni zapovjednik. Objasnio sam mu što bi se dogodilo, da mi nemamo tako jake protuzračne sisteme. A 60 aviona u bazi Aviano je bilo u pripremi", kazao je tadašnji ministar Miljavac i dodao kako je Tuđmanu rekao da bi to bila operacija UN-a, ne samo NATO-a. Tako da ga ni Rusi ne bi podržali.

"Onda mi je rekao - Mate, ni ti nisi čist. Na to sam mu rekao da preuzimam svu odgovornost političku za to. Dok sam ja ministar vanjskih poslova, s Amerikom nećemo ući u rat, a zadnji koji je ušao bio je Ante Pavelić. Nakon toga Tuđman je rekao 'dobro, idemo dalje' i više nikada o tome nije tema otvorena", prisjetio se Granić.

Na kraju se situacija stabilizirala, Tuđman je shvatio da su prijetnje Amerikanaca ozbiljne, a potpunu kontrolu nad Martin Brodom preuzele su snage ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.