Nervoza u splitskom HDZ-u, priča se da su doktoru Vici odbrojani dani

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

FINA je nervoza zahvatila splitski HDZ zbog debakla u prvom krugu prijevremenih izbora u Splitu. Zazivaju se smjene, okupljaju stari članovi, spominje čak i mogućnost da aktualno vodstvo splitskog ogranka, predvođeno Vicom Mihanovićem, najpoznatijim doktorom znanosti u hrvatskoj politici, bude otjerano prije drugog kruga izbora za gradonačelnika.

Neki glasovi iz stranke vele kako nije isključeno da baš sutrašnja sjednica Gradskog ogranka bude prijelomna, odnosno da se, u cilju spašavanja onog što se da spasiti, na čelo splitskog HDZ-a postavi privremeni vođa čiji bi jedini cilj narednih desetak dana bio maksimalna mobilizacija članstva kako bi njihov nestranački kandidat Zoran Đogaš dobio što više glasova u srazu protiv Ivice Puljka.

HDZ-ovci vjeruju da u Splitu mogu doći do 30 tisuća glasova. Sami ne znaju kako

Procjena je, naime, da HDZ u Splitu potencijalno može osvojiti 30 tisuća glasova. Čak je Mihanović kao loš kandidat prošle godine u drugom krugu stigao do 27.106 glasova. No Đogaš ih je ove godine u prvom krugu dobio svega 11.887, što je 3272 glasa manje od Mihanovića u prvom krugu. Stranačka lista za Gradsko vijeće prošla je još bjednije, zaokružilo ju je 10.866 ljudi, a lani njih 14.837. Tako će HDZ u Vijeću imati svega osmero svojih, a Puljak 15 i nedostaje mu samo jedan za većinu.

HDZ-ovci traže opravdanja u niskoj izlaznosti, ali ona nije alibi. Puljkov Centar, recimo, prošle je godine dobio 12.862 glasa, a ove 19.376, dok je Puljak u prvom krugu skočio s prošlogodišnjih 17.500 na 22.561. Lani je u drugom krugu osvojio 35.565 glasova, što je brojka na koju ni HDZ-ovci ne pomišljaju.

Đogaš je elokventniji i u gotovo svakom pogledu ozbiljniji od Mihanovića. Istina, to i nije neki podvig. Imao je teret sumnjivih građevinskih radova na terasi u Varošu, o čemu je prvi pisao Index, no uzmemo li u obzir prosjek hrvatske politike, nekakva se bespravna gradnjica čini sitnicom. 

U čemu je onda problem?

Jednostavno, u logici velikih stranaka. HDZ je ponovio lanjsku SDP-ovu grešku i za gradonačelnika kandidirao nestranačku osobu. Istina, SDP-ov Ante Franić nije materijal za politiku, vidjelo se otpočetka. Đogaš je nešto darovitiji - premda i on svašta priča - ali džabe mu kad nema stranačku iskaznicu.

Stranke traže lojalnost, aktivisti koji po gradskim kotarima iz idealizma ili fanatizma, kako vam drago, lijepe plakate i desetljećima se zaklinju u svoju partiju zauzvrat očekuju da se za najviše funkcije predlažu njihovi članovi i da na plakatima imaju stranački logo. Mihanović je kao HDZ-ovac bio aktivan u svome kvartu i već tu je imao početnu prednost u odnosu na Đogaša, bez obzira na druge nedostatke.

Šuškalo se da bi Vice i suradnici mogli biti smijenjeni čak i prije drugog kruga

HDZ je vjerovao da je njegova glasačka vojska nepobjediva, granitna, čvrsta, bezrezervno lojalna i spremna glasati za bilo koga tko joj je ponuđen, ali ta vremena očito su prošla. 

Član HDZ-a koji, jasno, nije htio javno govoriti, kaže kako mu se u nedjelju i ponedjeljak činilo da bi vrh splitskog HDZ-a mogao odletjeti odmah nakon prvog kruga. Dio HDZ-ovaca smatra da bi takav potez, uz postavljanje nekog agilnijeg vršitelja dužnosti stranačkog predsjednika, probudio tromo članstvo u drugom krugu i približio Đogaša željenom broju od 30 tisuća glasova. No navodno ih ipak više misli da Mihanovića i njegove valja pustiti do kraja izbora pa onda svesti račune.

Uz Mihanovića, kao potencijalno bivši spominje se i tajnik Tomislav Prljević, a pitanje je što će u slučaju smjena biti s potpredsjednicima Stipom Čogeljom, Ivicom Kusićem i Tonijem Tomasom. Čogelju vjerojatno neće olako odbaciti, u HDZ-u ga već neko vrijeme čuvaju kao prestolonasljednika za mjesto splitsko-dalmatinskog župana, dogodi li se jednog dana u narednih 50 godina da se Blaženko Boban zasiti vlasti i poželi penzije.

Kako HDZ-ovce nagovoriti da glasaju za člana Rotaryja?

Kako će HDZ mobilizirati tridesetak hiljada članova, simpatizera i njima sličnih da glasaju za Đogaša, čovjeka koji je radije ušao u Rotary nego u HDZ? Vjerojatno nikako. Uz sve spomenute nedostatke - loše vođenje ogranka, nestranački kandidat, neuspjeh stranačke liste - HDZ-u ne odgovara ni to što drugi krug pada usred turističke sezone, za vrijeme Ultre. Ljudi će imati pametnijih i egzistencijalno bitnijih poslova. S druge strane, Puljkovi su glasači pokazali visoku motiviranost. Teško da će popustiti sad, pred kraj, kad trebaju samo potvrditi uvjerljiv uspjeh svoga kandidata.

Po svemu sudeći i ne bude li kakvih iznenađenja, HDZ-u ostaje borba za pristojan poraz njegova čovjeka, koji uopće nije njegov. Na tom poslu zasigurno će se angažirati stranački vrh. Možda Andrej Plenković još koji put upregne ministarsku svitu prema Splitu i tako opet iskoristi vladu tobože svih građana u lokalnoj kampanji svoje stranke.

Tokom pisanja teksta pokušali smo kontaktirati nekoliko splitskih HDZ-ovaca - predsjednika ogranaka u gradskim kotarima te gradskih vijećnika - no nitko zasad nije voljan dati izjavu.

A i što reći? O odlasku Mihanovića govorilo se i lani kad je izgubio od Puljka. Preživio je i poveo HDZ u novi neuspjeh. U HDZ-u ništa nije nemoguće.

Pročitajte više