Nervozni Polančec prijetio policijom novinarki koja ga je pitala zašto mu je kum uhićen

USKOK i policija su u akciji provedenoj u Podravki zbog zlouporabe položaja i ovlasti završio obradu nad dva bivša člana Uprave koprivničke kompanije te direktora tvrtke koja je s Podravkom poslovala.

> Nova uhićenja u Podravci: Polančec ne vjeruje da je njegov kum radio protiv zakona

Osumnjičeni članovi Uprave tijekom 2009. godine dali više zajmova dvama trgovačkim društvima te su namjerno krivo knjižili povratak sredstava jednog dužnika, a sve to prikrili cesijom, čime su Podravku oštetili za više od 10 milijuna kuna. To je utvrđeno ranijom istragom koja se nastavila nad tri osobe te je pronađeno kako su oni nastavili davati nove zajmove trgovačkim društvima te su time oštetili Podravku za još dva milijuna kuna. Protiv njih je 12. siječnja ove godine policija Uskoku podnijela Posebno izvješće.

Osumnjičeni za primanje i davanje mita

U akciji Manager II. tri osobe su osumnjičene i za primanje i davanje mita. Osumnjičene osobe su bivši član Uprave Podravke Zdravko Šestak, direktor nabave u Podravki Darko Korošec te vlasnik tvrtke PNP i Polančecov kum Nevio Prlog koji je bio u poslovnom odnosu s Podravkom. Utvrđeno je kako je Prlog od lipnja 2006. godine do listopada 2008. godine uz pomoć dvojica osumnjičenog iz Podravke omogućio svom poduzeću dobivanje poslova na Podravkinim natječajima, a kao protuuslugu je izvodio građevinske radove na Korošecovim i Šestakovim nekretninama. Njih dvojica su iz svojevoljno pristali sudjelovati u prijevari na natječajima.

Uz to je Prlog organizirao prikupljanje fiktivnih ponuda na natječajima koje su davale treće osoba, a u tim su ponudama nudile mnogo veće cijene od realnih. Kao protuuslugu je fiktivnim ponuditeljima ponudio dobivanje poslova kooperanata u izvođenju radova. Na razlici između ugovorenih poslova i iznosa isplaćenih kooperantima zaradio je preko 2 milijuna kuna. Danas su svi dovedeni na ispitivanje u Uskok.

Polančecovom kumu Prlogu i Korošecu je određen pritvor u trajanju od 30 dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Polančec novinarki prijetio policijom

"Je li istina da je uhićen vaš kum?", upitala je novinarka HTV-a Damira Polančeca i od njega dobila vrlo nervozan odgovor. "Koliko se čuje istina je", rekao je Polančec, ali vrlo brzo nakon toga je sasvim izgubio strpljenje. Iduće pitanje glasilo je zbog čega je uhićen Nevio Prlog.

"Vidite da sam ja kulturan. Nisam vas potjerao, nisam zvao policiju niti bilo koga drugoga", drsko je dobacio Polančec pred televizijskim kamerama prije nego je pobjegao od novinarke javne televizije. Izgleda da bivši potpredsjednik Vlade, u koju je došao upravo iz Podravke, postaje sve nervozniji kako Uskokova istraga sve dalje odmiče. Podsjećamo, Polančeca se često spominjalo kao političkog pokrovitelja mutnih poslova u Podravkinom loncu, ali Uskokovi istražitelji zasad nisu protiv njega pronašli nikakve čvrste dokaze.

Pročitajte više