Neslužbeni rezultati: I Bandić i Kerum morat će u drugi krug

U NEDJELJU od sedam sati ujutro do 19 sati Hrvati su mogli glasati na lokalnim izborima. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16 sati je na birališta izašlo 32,66 posto birača, odnosno čak 1.172.280 ljudi, što je oko četiri posto više nego na lokalnim izborima koji su održani 2005. godine. Izlazne ankete koje su plasirane u 19 sati pokazale su da HDZ gubi sva četiri velika grada, a to potvrđuju i neslužbeni rezultati.

> Izbori u Zagrebu

> Izbori u Splitu

> Izbori u Osijeku

> Izbori u Rijeci

> Lokalni izbori: Do 16 sati izašlo 32,66 posto birača

Neslužbeni rezultati: Bandiću pobjeda u prvom krugu klizi kroz prste

Neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva pokazali su da će Bandić i Kerum ipak morati u drugi krug, kao i Glavašev kandidat Krešimir Bubalo koji u Osijeku ima prednost nad Đapićem. Prema dosadašnjim rezultatima, Bandić u prvom krugu ima 48,54 posto glasova. Josip Kregar prati ga sa 23,18 posto, a Jasen Mesić ima 13,17 posto glasova.

DIP-ovi rezultati pokazali su da Kerumova prednost odgovara onome što su ankete pokazale: Kerum je dobio 40,21 posto glasova, a Ostojić ga prati sa 34,72 posto. Ivan Kuret dobio je 17,08 posto glasova. Kuret je priznao poraz te će se Kerum i Ostojić za gradonačelničku fotelju boriti u drugom krugu izbora.

Prvi DIP-ovi rezultati pokazali su da je Glavašev kandidat Krešimir Bubalo pogodio kad je već nakon anketa počeo slaviti pobjedu. No, Bubalo (38,71 posto) će se za gradonačelničku fotelju ipak morati boriti u drugom krugu gdje će mu se suprotstaviti Anto Đapić (22,94 posto) koji je za manje od dva posto nadmašio Gordana Matkovića (21,38 posto). U utrci za vijećničkim foteljama također najbolje stoji lista HDSSB-a i HNS-a kojoj je Bubalo nositelj (32,82 posto), a prate ih HDZ i HSP sa 23,00 posto, te Nezavisna gradska lista Gordana Matkovića sa 18,69 posto.

Prema prvim rezultatima Obersnel je u Rijeci pomeo konkurenciju te mu je pripalo čak 58,27 glasova nakon zbrajanja gotovo svih glasova (95 od 96 biračkih mjesta). HDZ-ovka Vesna Buterin osvojila 21,83 posto glasova.

Izlazne ankete: Bandić i Kerum u vodstvu, Obersnel slavi već u prvom krugu

Prema izlaznim anketama koje je za RTL televiziju i Novu TV provela agencija Puls, u zagrebačkoj utrci za gradonačelničku fotelju uvjerljiva je prednost pripala Milanu Bandiću. Bandiću ankete daju čak 48,5 posto glasova, dok dvostruko ma nje, 23,4 posto, ima Josip Kregar. Treći je HDZ-ov kandidat Jasen Mesić s razočaravajućih 12,9 posto glasova. Na listi za zastupnike u gradskoj skupštini također vodi SDP sa 36,5 posto glasova, a drugi je HDZ sa 18,2 posto.

U Splitu je, shodno očekivanjima, u najboljoj poziciji Željko Kerum. Kerumu izlazne ankete daju 40,1 posto glasova, a slijedi Ranko Ostojić s 37,3 posto, te Ivan Kuret s 15,5 posto. Na listi za skupštinu prvi je također Kerum sa 27,5 posto glasova, a tek nešto manje, 27,3 posto, ima SDP.

U Osijeku je u najboljoj poziciji Krešimir Bubalo, čija je gradonačelnička kandidatura prema izlaznim anketama privukla 40,1 posto birača, dok ga sa 21,8 posto slijedi Gordan Matković. Treći je Anto Đapić s 21,1 posto. U izborima za sastav skupštine vodi koalicija Glavaševog HDSSB-a i HNS-a sa 35,7 posto, a slijedi ih koalicija HDZ-a i HSP-a sa deset posto manje glasova.

Najmanje uzbuđenja bi, prema izlaznim anketama, trebalo biti u Rijeci, gdje bi Vojko Obersnel sa 57,6 posto glasova trebao slaviti već u prvom krugu. U utrci za skupštinskim mjestima najbolje stoji koalicija SDP-HNS-IDS sa 49,5 posto, dok HDZ ima oko 19 posto glasova.

Mesić: Ovo ništa ne znači, treba čekati da se prebroji 20 do 30 posto glasova

"Mi još nemamo niti prve rezultate. Ovo što smo dobili je vrlo malo i teško je praviti procjene. No, bitno je da su se građani odazvali u većem broju nego prošli put, što znači da je neposredan izbor urodio plodom jer građani žele da izbori budu personalizirani i da znaju za koga glasaju", rekao je predsjednik Stjepan Mesić nakon objave prvih DIP-ovih rezultata.

"Nisam sve pratio, ali teško je zaključiti prema jednom ili dva biračka mjesta. Tu se radi o nekoliko stotina glasača, a treba prebrojiti desetak tisuća ili više. No, ovi će izbori biti značajni jer su personalizirani i to je poruka svima da građani traže da znaju za kog glasaju. Mislim da je to sigurno dobra stvar, to već možemo reći samo par sati nakon zatvaranja županijskih mjesta", kaže Mesić.

"Prvi rezultati ne pokazuju pravo stanje stvari, više će se znati nakon 20 do 30 posto prebrojanih glasova. Tada ćemo vidjeti kakav je trend. Ovo, sa samo nekoliko biračkih mjesta, nije dovoljan pokazatelj. No, tamo gdje je vlast bila uspješna, vjerojatno će je zadržati onaj tko ju je i dosad obnašao. Tamo gdje nisu ispunjena obećanja od prošlih izbora, vjerujem da će doći do promjena, jer građani žele da se obećanja ispunjavaju", zaključio je predsjednik Hrvatske.

Mesić je reagirao i na tvrdnje iz tabora HDZ-a i HSS-a koji su ga optužili da je prije izbora posjećivao samo njihove konkurente. "Pred izbore se može svašta govoriti pa opraštam onima koji su iznijeli tu neistinu. Ja sam išao tamo gdje sam bio pozvan, gdje se događao nekakav događaj. Išao sam tamo gdje sam bio pozvan, ali nitko iz mog ureda nije pitao tko je na vlasti u kojoj sredini. Mene poziva grad, županija, općina i ja se odazovem na taj poziv. Nisam nikada pitao tko pripada kojoj stranci, ali ako u HDZ-u ili HSS-u više znaju, ja bih volio da mi to kažu", rekao je Mesić.

Gotovo se potukli zbog Tuđmanove slike

Iako je GONG jutros u svom izvješću naveo da izbori protječu u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi, nekoliko je incidenata ipak bilo. Skupina huligana tijekom noći tako je u Benkovcu kamenovala autobuse koji su u Hrvatsku dovezli oko 5.000 izbjeglih Srba, koji su također željeli dati svoj glas na lokalnim izborima. Na nekoliko su lokacija diljem hrvatske GONG-ovi promatrači bili izvrgnuti maltretiranju.

U Vukovaru je nepoznata osoba prijetila i zastrašivala promatrače GONG-a, a u Šibeniku je na jednom biračkom mjestu promatračima zabranjen pristup. Incidenata je bilo i u Vrsima, gdje je GONG-ovu promatračicu s birališta izvukao stric načelnice općine, te se izvikao na nju zato što mu je netko s obližnjeg kombija uklonio plakat stranke. Muškarac je bio u vidno alkoholiziranom stanju.

Do fizičkog obračuna gotovo je došlo i u Velikom polju u Novom Zagrebu. Tamo su, naime, promatrači GONG-a tražili da se s biračkog mjesta ukloni križ i slika Franje Tuđmana. Birački odbor to je i učinio, ali zatim se pojavila skupina muškaraca koja je prijetila promatračima, te su zatražili da se križ vrati na zid. U GONG-u smatraju kako je ta skupina na biračko mjesto stigla nakon što ih je pozvao HDZ-ov promatrač. Najgore je ipak bilo u Baškoj Vodi, gdje je na biralištu došlo do fizičkog obračuna, a zaraćene su strane smirene tek nakon policijske intervencije.

"Slučajevi nasilja, ali i dojave o kupovini glasačkih listića (nuđenjem novaca, fotografiranjem listića), pokazuju da postoje ozbiljne sumnje kako postoje sredine u kojima se na protuzakonit način, počinjenjem kaznenih djela, pokušava osvojiti vlast", stoji u posljednjem izvješću GONG-a.

Rezultati izlaznih anketa:

ZAGREB

Milan Bandić (SDP) - 48,5 %
Josip Kregar - 23,4 %
Jasen Mesić (HDZ) - 12,9 %
Tatjana Holjevac - 5,8 %

Skupština:
SDP - 36,5 %
HDZ - 18,2 %
Nezavisna lista Velimira Sriće - 8 %
HNS - 7 %

SPLIT

Željko Kerum - 40,1 %
Ranko Ostojić (SDP) - 37,3 %
Ivan Kuret (HDZ) - 15,5 %

Skupština:
Kerum - 27,5 %
SDP - 27,3 %
HDZ-HSS-HSLS - 15 %

OSIJEK

Krešimir Bubalo (HDSSB/HNS) - 40,1 %
Gordan Matković - 21,8 %
Anto Đapić (HSP) - 21,1 %
Josip Vrbošić (HSLS/SDP) - 13,2 %

Skupština:
HDSSB-HNS - 35,7 %
HDZ-HSP - 24 %
Matkov - 18,7 %
SDP-HSLS-HSS - 12,6 %

RIJEKA

Vojko Obersnel (SDP) - 57,6 %
Vesna Buterin (HDZ) - 19,4 %
Nikola Ivaniš (PGS) - 12,8 %

Skupština:
SDP-HNS-IDS - 49,5 %
HDZ - 19 %
PGS - 10 %

P.V./I.Kri./I.M.
Foto: Sandra Šimunović, Vjekoslav Skledar, Marko Miščević, Željko Hajdinjak, Admir Buljubašić, Vlado Kos, Ranko Šuvar, Goran Sebelić, Vladimir Dugandžić, Neja Markičević, Damjan Tadić, Duje Klarić, Mario Todorović, Denis Jerković, Tea Cimas, Andrija Lučić / Cropix

Pročitajte više