Nesporazum o zatvaranju Matvejevića: Francuski intelektualci zahvalili Josipoviću

PREDSJEDNIK Josipović primio je pismo zahvale skupine francuskih intelektualaca zbog brzog odgovora na njihov apel protiv zatvaranja hrvatskog intelektualca Predraga Matvejevića koji je izazvao brojne nesporazume.

Izdavač i filozof Gilles Hertzog se obratio hrvatskom veleposlanstvu u Parizu dopisom u ime skupine francuskih intelektualaca te zahvalio Ivi Josipoviću na odgovoru koji je objavio i francuski Le Monde.

Podsjećamo, francuski intelektualci su nedavno preko Le Mondea uputili javni apel predsjedniku Josipoviću da svojim autoritetom spriječi izvršavanje zatvorske kazne Predraga Matvejevića.

Josipović im je odgovorio da je s iznenađenjem i nevjericom pročitao njihov apel, budući da se radilo o nesporazumu. Naime, Matvejeviću ne prijeti zatvorska kazna jer nikakva sudska odluka u Hrvatskoj to ne traži.

"Gesta Vašeg predsjednika služi na čast vašoj zemlji"

"Doista, slijedom spora između dviju privatnih osoba,  Predrag Matvejević je 2005. na Općinskom (prvostupanjskom) sudu u Zagrebu, i po bivšem Kaznenom zakonu, osuđen na pet mjeseci uvjetne zatvorske kazne, a ne strogog zatvora, s rokom kušnje od dvije godine. I sam sam smatrao da g. Matvejević uopće nije prema Kaznenom zakonu počinio kazneno djelo klevete, već da je ono što je on izrekao i napisao sastavni dio polemike koja nije prelazila okvire demokratskih standarda. Zato sam i javno izrazio svoje nezadovoljstvo presudom. Ali, u Hrvatskoj je pravosuđe neovisno i nitko izvan pravosuđa, pa ni hrvatski predsjednik, ne može mijenjati presude a ni utjecati na pravosuđe da odluči drukčije, pa i onda kada je uvjeren da je presuda suda pogrešna. G. Matvejević tada je odlučio ne iskoristiti svoje pravo žalbe. Dne 23. prosinca 2007. istekao je rok kušnje čime je definitivno otklonjena zapravo hipotetska opasnost njegova zatvaranja", pisalo je u Josipovićevom pismu.

Također im je poručio da su prije objave pisma trebali provjeriti okolnosti slučaja i konzultirati nadležne sudske vlasti te ih obavijestio da je Matvejevića nedavno imenovao za osobnog predstavnika u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.

"Što se tiče nas, Predragovih prijatelja, nakon što je stvar s presudom u vašoj zemlji završena, završena i je za nas te se mi tome radujemo. Gesta vašeg predsjednika služi na čast vašoj zemlji. Molim vas da mu s tim u vezi prenesete naše osjećaje“, odgovorio je Hertzog.

Pročitajte više