Nestalom jahtom ruskog oligarha upravljali Hrvati, prijeti im 5 godina zatvora

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

35-METARSKA jahta bivše supruge Alishera Usmanova, koja je zaplijenjena prošle godine u Betini na Murteru u okviru sankcija oligarsima bliskima Putinu, nestala je. Irina VU trebala je biti u Betini, no ona je otplovila.

Brod je prvo bio na suhome vezu i tu je plombiran trebao i ostati. On je ipak spušten u more pa premješten u škver. Od tuda je otplovio za Tursku. Irina VU sada je usidrena u turskoj marini Didim na Egejskome moru.

Butković: Uključili su se SOA i DORH

Ministar Oleg Butković izjavio je danas da se još utvrđuju okolnosti u kojima je prije tri mjeseca iz marine nestala blokirana jahta te da su u istragu uključeni i DORH i SOA.

"Još uvijek utvrđujemo okolnosti nestanka jahte, znamo svi da je nestala pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Kako se to dogodilo i je li bilo propusta u samom sustavu, to ćemo utvrditi sada i mi kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a uključeni su i SOA, DORH, Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koji su temeljem odluke jahtu plombirali", rekao je Butković.

Svi članovi posade su hrvatski državljani

RTL je večeras objavio kako su neslužbeno doznali da se brod iz Betine zaputio prema Dubrovniku, gdje je regularno prošao lučku kapetaniju, carinu i na kraju graničnu policiju. Sankcije nigdje u sustavu nisu bile zavedene, pa su sve službe za izlazak jahte iz teritorijalnih voda dale zeleno svjetlo.

Prvi čovjek povjerenstva za kontrolu sankcija proziva posadu.

"Saznanja koja imamo iz Ministarstva mora je da je zapovjednik broda bio obaviješten, prema tome smjene koje su upravljale tim brodom sasvim sigurno su bile obaviještene da je riječ o zamrznutoj imovini", rekao je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Kako doznaje RTL, svi članovi posade hrvatski su državljani i sada im prijeti pet godina zatvora. Da se brod nalazi u Turskoj pokazuje stranica koja prati brodove.

"Ona prati na temelju signala, a vlasnik ga može paliti, gasiti, mijenjati, izvući iz samog plovila", kaže Miroslav Horvat, nautički agent.

Usmanov: Više nisam u braku s Irinom

Stigla je reakcija službe za odnose s javnošću Ališera Usmanova. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Gospodin Usmanov i Irina Viner više nisu u braku. Nadalje, gospodin Usmanov nije vlasnik jahte Irina VU i nije ni na koji način povezan s njezinim nestankom iz marine Betina.

Gospodin Usmanov također nije "oligarh" - izraz koji se odnosi na poslovne ljude koji su profitirali kroz veze s državom i, točnije, na one koji su sudjelovali u privatizaciji ruske državne imovine nakon raspada Sovjetskog Saveza. Ništa od ovoga ne odnosi se na gospodina Usmanova, koji je svoje bogatstvo stekao stvaranjem vlastitih tvrtki i sklapanjem vrlo uspješnih poslova i ulaganja na otvorenom tržištu".

Pročitajte više