Nestao helikopter s vojnim dužnosnicima Gvajane blizu granice s Venezuelom

Ilustracija: Profimedia

Vojni helikopter sa sedam ljudi nestao je jučer u blizini granice Gvajane s Venezuelom, a vlasti su rekle da je na tom području bilo loše vrijeme i naglasile da nema naznaka da je možda pogođen neprijateljskom vatrom dok napetosti među zemljama eskaliraju, javlja AP.

"Dva člana posade u helikopteru vodila su pet viših časnika Gvajane u provjeru postrojbi koje su čuvale pogranično područje koje Venezuela smatra svojim", rekao je general brigade Omar Khan.

Venezuelanske trupe s teškom artiljerijom gomilaju se na granici posljednjih tjedana, što je dovelo do nagađanja o neposrednoj invaziji. Predsjednik Gvajane Irfaan Ali izjavio je jučer za AP da poduzima sve potrebne korake za obranu svoje zemlje.

Nestanak aviona

General Khan rekao je novinarima kasno jučer da su obrambene snage Gvajane izgubile kontakt s potpuno novim zrakoplovom Bell 412 EPI nakon što je poletio iz naselja Olive Creek u zapadnoj Gvajani poslije zaustavljanja za dopunu gorivom.

"Nemamo nikakvih informacija koje bi sugerirale da je u tom području bilo letova venezuelanskih zrakoplova. Špekulacije nisu ono u što želim ulaziti. Naš prioritet je spasiti živote naših časnika i činova", kazao je.

Rekao je da će danas američka vlada pomoći u potrazi za zrakoplovom. Nestanak zrakoplova oko 48 kilometara istočno od venezuelanske granice dolazi u trenutku kada rastu napetosti između Gvajane i Venezuele oko regije Essequibo, koja je bogata mineralima i nalazi se u blizini ogromnih nalazišta nafte.

Venezuela tu regiju smatra svojom, inzistirajući na tome da je dio zemlje još od španjolske vladavine. Gvajana tvrdi da je granica koju su odredili međunarodni arbitri 1899. ispravna.

Predsjednik Gvajane: Ako Venezuela nastavi djelovati na nepromišljen način, odgovorit ćemo

U nedjelju je venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro održao referendum na kojem su Venezuelanci odobrili njegovu tvrdnju o suverenitetu nad Essequibom. Zatim je u utorak Maduro rekao da će odmah dati operativne dozvole za istraživanje i eksploataciju u Essequibu i naredio osnivanje lokalnih podružnica venezuelanskih javnih tvrtki.

Predsjednik Gvajane, upitan je li zatražio vojnu pomoć u sporu s Venezuelom, odgovorio je da se njegova vlada obraća saveznicima i regionalnim partnerima, s nekima od kojih Gvajana ima sporazume o obrani, kako bi zaštitila Essequibo. Regija čini dvije trećine zemlje.

"Ovu prijetnju shvaćamo vrlo ozbiljno i pokrenuli smo niz mjera predostrožnosti kako bismo osigurali mir i stabilnost ove regije", rekao je Ali u kratkom telefonskom razgovoru. "Ako Venezuela nastavi djelovati na ovaj nepromišljen način, regija će morati odgovoriti. Mi gradimo regionalni odgovor", dodao je Ali.

Diplomatska borba oko regije Essequibo rasplamsavala se tijekom godina, ali se intenzivirala 2015. nakon što je ExxonMobil objavio da je pronašao goleme količine nafte uz njezinu obalu.

Pročitajte više