Nestle kaže da će preispitati odnose s bankama nakon pada Credit Suissea

Ilustracija: Shutterstock

ŠVICARSKI prehrambeni div Nestle preispitat će odnose s bankama nakon UBS-ovog preuzimanja posrnulog Credit Suissea, rekao je danas izvršni direktor Mark Schneider. Nestle je bio Credit Suisseov klijent, rekao je čelnik najveće svjetske prehrambene grupacije.

"Surađivali smo s Credit Suisseom desetljećima, blisko i s povjerenjem", izjavio je Schneider, "a sada moramo vidjeti kako reorganizirati naše odnose s bankama, kako sa švicarskima tako i s onim međunarodnima". Intervencija švicarske vlade, središnje banke i regulatora financijskog tržišta pri UBS-ovom preuzimanju Credit Suissea stabilizirala je situaciju i vratila povjerenje, naglasio je čelnik Nestlea.

U osvrtu na poslovanje, ustvrdio je da su dobro počeli godinu, dodavši da će kontinuiranim podizanjem cijena vjerojatno neutralizirati rast troškova sirovina. Nestle je prošle godine podigao cijene za 8.2 posto, no to nije u potpunosti neutraliziralo više ulazne troškove.

Izvršni direktor tvrdi da je povećanje cijena do sada "vrlo ograničeno" utjecalo na osobnu potrošnju.

"Inflacija je i dalje prisutna i utječe i na našu profitabilnost pa ćemo morati prilagoditi cijene", rekao je Schneider, dodavši da to planiraju raditi "odgovorno", kako ne bi dodatno pojačali inflatorni pritisak. "Mi ne potičemo inflaciju već na nju odgovaramo", tvrdi.

Pročitajte više