Nestle podigao cijene. Pali mu prihodi

Foto: Profimedia

Švicarski prehrambeni div Nestle izvijestio je danas da mu se prihod blago smanjio u 2023. godini pod pritiskom nepovoljnih valutnih tečajeva i stagnacije prodaje koji su prevagnuli nad podignutim cijenama. Nestleov prihod pao je lani za 1.5 posto, na 93 milijarde švicarskih franaka (97.8 milijardi eura). 

Nepovoljni valutni tečajevi smanjili su ga za 7.8 posto, a neto prodaja imovine za 0.9 posto. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja imovine porastao je za 7.2 posto, odražavajući 7.5 posto više cijene i blagi pad obujma prodaje, za 0.3 posto. 

Najavili puno blažu cjenovnu politiku

Najviše su lani podigli cijene u Europi, za čak 10.6 posto, što je rezultiralo padom prodaje za 2.4 posto. Neto dobit grupe bila je lani viša za 20 posto nego u 2022., poskočivši na 11.2 milijarde franaka. Prehrambene tvrtke podižu cijene već više od dvije godine, pozivajući se na veće ulazne troškove energije, transporta i poljoprivrednih sirovina. 

Nestle naglašava da bi u prvom tromjesečju cjenovna politika trebala biti puno blaža, a rast "puno više zasnovan na obujmu (prodaje - op. ur.) i na asortimanu", prema riječima izvršnog direktora Marka Schneidera u razgovoru s novinarima.

Pročitajte više