Nesuđeni trgovački centar u Zagrebu noćna mora stanara: "Ovo je leglo zmija, štakora i narkomana"

Foto: Privatan album

NIKAD dovršeni trgovački centar Leclerc, koji se nalazi između Super Konzuma i City Centra One na Ljubljanskoj aveniji, ogroman je problem stanarima u okolici.

Indexu se javila Marija Marušić koja s obitelji posljednjih 10 godina živi u blizini ovog nedovršenog zdanja. Kaže kako se svake godine na proljeće i ljeto muče sa zmijama koje im dolaze u dvorište.

"Od tamo dolaze i štakori pa čak i lisice, a da ne govorim da se u tim krasnim ruševinama skupljaju narkomani. Do vlasnika parcele nikad se, nekim čudom, nije moglo doći. Pisala sam već i Policijskoj upravi i Gradskom uredu za prostorno uređenje, koji su mi uvijek uputili isti odgovor - da se do vlasnika (koji je nekad bio) ne može doći i da ga nema na dotičnoj adresi.

Vlasnik se mijenjao još par puta nakon što Francuzi radi birokracije i koje čega nisu mogli završiti ovaj centar. U jednom trenu vlasnik je bio i svemogući Todorić, pa Grad Zagreb pa tko zna u čijem je sad vlasništvu", rekla je Marija Marušić.

Problemi s disanjem

Navodi i kako je cijelo to područje oko zgrade toliko obraslo da imaju problema s disanjem.

"Brat je alergičan na ambroziju, a ovdje je sve puno nje. Nadam se da će bar netko uspjeti nešto pokrenuti u vezi ovog jer nam je već stvarno dosta i muka od politike i prebacivanja loptice s jednog na drugog. Potpuno smo nemoćni", rekla je Marija Marušić.


Poslali smo upit Gradu oko toga tko je vlasnik parcele i zdanja te kako se ovaj problem planira riješiti, no još nismo dobili odgovor.

Podsjetimo, francuski trgovački centar Leclerc dogovorio je otkup cijelog zemljišta, a zgrada koja je trebala biti useljena još u jesen 2001. i danas zjapi nedovršena. Investicija se s prvotnih 25 milijuna eura popela na pedeset. Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa Leclerc nije mogao ishoditi građevinsku dozvolu pa je na kraju odustao od svega. Mnoge tvrtke su bankrotirale, radnici su ostali bez plaća, a Leclerc je odustao od ulaganja u Hrvatsku i okrenuo se Sloveniji.

Iako se svojedobno za projekt zainteresirao Bauhaus, pa Todorić, na kraju se ništa nije napravilo, već je ostalo samo veliko crno ruglo na ulazu u grad, koje sada služi kao leglo zmija i štakora.

Pročitajte više