Netanyahu: Kraj rata bi onemogućio eliminaciju Hamasa

Pravedan rat koji Izrael vodi u Pojasu Gaze kako bi "eliminirao" Hamas nastavit će se, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, pozdravljajući stajalište Sjedinjenih Država u Vijeću sigurnosti UN-a jučer.

"Druge zemlje moraju razumjeti da se ne može s jedne strane podupirati eliminacija Hamasa, a s druge strane pozivati na kraj rata, što bi onemogućilo eliminaciju Hamasa", naglasio je Netanyahu, dan nakon što je Washington stavio veto na rezoluciju UN-a kojom se tražio "trenutačni humanitarni prekid vatre" u Pojasu Gaze. "Dakle Izrael će nastaviti svoj pravedni rat za eliminaciju Hamasa", kazao je premijer.

Sjedinjene Države stavile su  jučer veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se pozivalo na "trenutačni humanitarni prekid vatre" u Gazi. Nacrt rezolucije dobio je 13 glasova za, jedan protiv i jedan suzdržan (Velika Britanija). "Ne podržavamo pozive na trenutačni prekid vatre", rekao je američki predstavnik Robert Wood. "To bi samo posadilo sjeme za budući rat jer Hamas nema želju za trajnim mirom", dodao je.

U ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze koji je počeo nakon krvavog napada te islamističke skupine na Izrael ubijeno je dosad 7000 palestinskih militanata, rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost. "To je minimalna procjena", rekao je Tzachi Hanegbi u intervjuu za izraelsku televiziju, dodajući da bi ih moglo biti i više.

Pročitajte više