Netanyahu se čuo s Putinom, kritizirao ga zbog glasanja u UN-u i suradnje s Iranom

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu svoje nezadovoljstvo zbog ruskog glasanja za prekid vatre između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze. "Premijer je izrazio nezadovoljstvo zbog protuizraelske pozicije koju su usvojili ruski izaslanici u UN-u i u drugim forumima", objavio je u priopćenju Netanyahuov ured, nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Rusija je u petak poduprla rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Gazi na koju je veto stavio Washington. Američki je predstavnik pojasnio da SAD ne podržava trenutačni prekid vatre jer bi to "samo posadilo sjeme za budući rat jer Hamas nema želju za trajnim mirom".

Tijekom razgovora je kritizirao Putinovu suradnju s Iranom

Netanyahu je naglasio da bi svaka druga zemlja koja bi pretrpjela teroristički napad jednak onom koji su pripadnici palestinske militantne skupine Hamasa izveli 7. listopada na Izrael  reagirala ''u najmanju ruku istom snagom'' kojom je to učinio Izrael.

U razgovoru s Putinom, Netanyahu je izrazio i "čvrsto neodobravanje" ruske "opasne" suradnje s Iranom, dodaje se u priopćenju. Izrazio je također zahvalnost za angažman Rusije koji je doveo do toga da Hamas oslobodi taoca s dvostrukim izraelskim i ruskim državljanstvom.

Pročitajte više