Netanyahuov plan za Gazu: Izrael će kontrolirati sve teritorije i granicu s Egiptom

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je plan za Gazu poslije rata, što je njegov prvi službeni prijedlog za stanje nakon okončanja rata na palestinskom teritoriju kojim trenutno upravlja Hamas.

Prema dokumentu, koji je jučer predstavljen članovima izraelskog sigurnosnog kabineta, a Reuters ga je vidio danas, Izrael bi zadržao sigurnosnu kontrolu nad svim teritorijima zapadno od rijeke Jordana, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i Gazu, što su područja na kojima Palestinci žele stvoriti neovisnu državu.

U navedenim dugoročnim ciljevima, Netanyahu odbacuje "jednostrano priznanje" palestinske države.

"Nema obnove prije demilitarizacije"

Navodi se da se nagodba s Palestincima može postići samo izravnim pregovorima dviju strana, ali nije imenovano tko će predstavljati palestinsku stranu.

U Gazi, Netanyahu ističe demilitarizaciju i deradikalizaciju kao ciljeve koje treba postići u srednjoročnom razdoblju. Nije pojašnjeno kada bi ta međufaza počela niti koliko bi trajala.

No, obnovu Pojasa Gaze, čiji je velik dio opustošen izraelskom ofenzivom, uvjetuje potpunom demilitarizacijom.

Netanyahu predlaže da Izrael bude prisutan na granici Gaze i Egipta na jugu enklave i da surađuje s Egiptom i Sjedinjenim Američkim Državama na tom području kako bi spriječio pokušaje krijumčarenja, uključujući i na prijelazu Rafah.

Kako bi se zamijenila vladavina Hamasa u Gazi uz održavanje javnog reda, Netanyahu predlaže suradnju s lokalnim predstavnicima "koji nisu povezani s terorističkim zemljama ili skupinama i ne podržavaju ih financijski".

Traži gašenje UNRWA-e

Pozvao je i na gašenje agencije UN-a za palestinske izbjeglice UNRWA-e koju treba zamijeniti drugim međunarodnim humanitarnim skupinama.

"Premijerov dokument o načelima odražava široki javni konsenzus oko ciljeva rata i zamjene vladavine Hamasa u Gazi civilnom alternativom", stoji u priopćenju premijerova ureda.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudeineh, rekao je Reutersu da je Netanyahuov prijedlog osuđen na propast, kao i svi izraelski planovi promjene geografske i demografske stvarnosti u Gazi.

"Ako je svijet istinski zainteresiran za sigurnost i stabilnost u regiji, mora okončati izraelsku okupaciju palestinske zemlje i priznati neovisnu palestinsku državu s Jeruzalemom kao glavnim gradom", rekao je.

Pročitajte više