Netko je u Berlinu otvorio grob nacista, zvali su ga "Mesar"

Foto: Wikipedia

BERLINSKA policija pokušava otkriti tko je otvorio grob bivšeg SS-ovca Reinharda Heydricha, visokorangiranog nacista kojeg su 1942. ubili češki partizani.

Zaposlenik groblja u središnjem Berlinu izjavio je da je neobilježeni grob otvoren u četvrtak, ali da nije uklonjena nijedna kost pokopanog, kažu iz policije, a prenosi BBC.

Heydrich je bio jedan od ključnih organizatora masovnih ubojstava europskih Židova. U siječnju 1942. predsjedavao je konferencijom u Wannseeu, gdje se dogovaralo Hitlerovo genocidno "Konačno rješenje".

Nadimak Mesar

Heydrich, koji je dobio nadimak Mesar, vodio je sigurnosni ured Reicha. Hitler ga je prozvao "čovjekom sa željeznim srcem".

Vladao je Češkom i Moravskom do svibnja 1942. godine, kada su češki partizani napali njegovu limuzinu i ubili ga. U znak odmazde nacisti su uništili selo Lidice te ubili sve odrasle muškarce i mladiće, a žene deportirali u logore.

Neobilježen grob

Savezničke okupacijske snage na kraju Drugog svjetskog rata odredile su da se ne obilježavaju grobovi istaknutih nacista kako bi spriječili nacističke simpatizere da ih pretvore u svetišta.

Policija smatra da je onaj tko je otvorio Heydrichov grob dobio povjerljive informacije o njegovoj lokaciji.

Sličan incident dogodio se na berlinskom groblju Nikolai 2000. godine, kada je skupina ljevičara otvorila, kako su oni mislili, grob nacista Horsta Wessela. Skupina je tvrdila da je bacila Wesselovu lubanju u rijeku Spree, ali policija je to negirala rekavši da grob pripada Wesselovom ocu i da kosti nisu bile uklonjene.

Pročitajte više