Netko se zabijao autom u kućnu ogradu čovjeka koji je pobijedio crkvenu zvonjavu

Foto, Video: Anto Šitum

ANTI Šitumu iz Lasinja, čovjeku koji je tužio crkvu zbog preglasne zvonjave i dobio presudu, netko se jučer zabijao autom u kućnu ogradu. Policija nam je potvrdila kako postupaju po jučerašnjoj dojavi o oštećenoj ogradi, a sve je snimljeno nadzornom kamerom sa Šitumove kuće.

Anto nam je ustupio te snimke.

"Atentat na mene"

Uvjeren je da se radi o napadu na njega zbog zabrane zvonjave.

"Atentat na mene, nego što će biti", rekao nam je.

Pitamo ga zna li tko bi to mogao biti.

"Nemam pojma tko je. Čuo sam u jednoj gostioni da su skinuli tablice da se ne vidi", čudi se Šitum.

"Malo se zajebao"

"Sve sam prijavio policiji. Bio sam iznenađen i šokiran da takvo nešto može postojati. Polomio je armirani stup, to nije mala šteta. Popravak će koštati puno novca, moram još to vidjeti s policijom i osiguranjem", ljuti se Anto.

Pitamo ga kako se osjeća nakon incidenta.

"To je napad. Kao da je mene napao. Ali malo se zajebao. Koštat će ga to puno", poručio je Anto Šitum u razgovoru za Index.

Pobjeda na sudu

Podsjetimo, Šitum je tužio i dobio presudu protiv lasinjske crkve zbog preglasne zvonjave. Presudu je donio Općinski sud u Karlovcu po tužbi Ante Šituma koji je sa svojim sinom odlučio sudskim putem stati na kraj zvonjavi crkve koja se u malenom mjestu na rubu Karlovačke županije oglašava svakih 15 minuta, i danju i noću. 

Oni borave u kući nasuprot crkve i tražili su zaštitu od buke koju crkva stvara. Provedena su i mjerenja, a sud im je dao za pravo. Ako presuda postane pravomoćna, dobit će zadovoljštinu jer se crkva u kojoj je smještena Župa sv. Antuna Padovanskog i Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika više od 22 sata do 6 ujutro neće smjeti oglašavati.

Žalba na presudu i zabrinuti župnik

Indexu je sadržaj presude potvrdio odvjetnik župe Anđelko Jureško. Najavio je da će se svakako na nju žaliti te smatra da je župa koju zastupa ovakvom presudom oštećena, iako osim zabrane zvonjenja noću i podmirivanja sudskih troškova za nju nema drugih sankcija. 

Lasinjski župnik Danko Bizjak nam je rekao kako ostali mještani nemaju problema sa zvonjavom. Dapače, kaže da oni to cijene i vole. Ipak, zabrinut je zbog ove presude.

"Ako ova presuda postane drugostupanjska, ako ona uđe u sudsku praksu, onda će zabraniti zvona u Vinkovcima, u Lasinji, u Zadru, u cijeloj Hrvatskoj. Svatko će moći na osnovi ove crkve tražiti isto. Ovo je stvar cjelokupne Katoličke crkve u Hrvata", upozorava velečasni.

Izuzeti iz zakona

Lasinja nije jedino mjesto s problemom crkvene buke. Diljem zemlje, vrlo često i usred turističkih mjesta te usred sezone kada bi ljudi trebali imati pravo na odmor, crkve zvone koliko i kada žele, snagom kojom im se prohtije, neke svakih 15 minuta, a neke dan i noć. U tome im se do sada nitko nije uspio efikasno suprotstaviti.

Jedan od razloga takvoj situaciji vjerojatno leži u činjenici da su one izuzete iz Zakona o zaštiti od buke. 

Drugi ključan izvor neshvatljive tolerancije crkvene buke mogao bi biti to što stanovnici Hrvatske, osobito u manjim sredinama, često imaju osjećaj da bi se svako zamjeranje Crkvi moglo interpretirati kao znak da im srce nije na pravom mjestu, odnosno da bi zbog toga mogli biti prokazani kao nacionalni i etički smutljivci, jugonostalgičari ili nešto slično. 

Ipak, posljednjih godina u Hrvatskoj raste otpor ovoj crkvenoj samovolji. Anto Šitum je jedan od primjera.

Pročitajte više