Neugodno je gledati Capaka i stožeraše kako lažu o zabrani rada nedjeljom

Foto: Davorin Visnjic/POOL/PIXSELL, Index

VLADA nam, posredstvom Stožera civilne zaštite, svog najaktivnijeg dijela, laže o razlozima zabrane rada trgovina nedjeljom i o tome, valjda, nitko sposoban zdravorazumski razmišljati nema dilema. Kada kažu da je zbog našeg zdravlja bolje da zadnjeg dana u tjednu ne odlazimo u dućane, ali i da istodobno našem zdravlju ne škodi nedjeljni odlazak u restorane, kafiće, na benzinske pumpe ili, sakloni bože, mise, stožeraši nam prodaju rog za svijeću, muda za bubrege, odnosno, religiju za epidemiologiju.

Ako se najpoznatiji svjetski virus prenosi onako kako nas tjednima i mjesecima uče, onda ga, pod istim uvjetima, u trgovini možemo dobiti utorkom ili nedjeljom, kao što ga nedjeljom možemo skupiti u javnom prijevozu, na bazenu ili u restoranu. Za ovaj zaključak nisu nužni medicinski fakultet ni epidemiološka ili infektološka znanja, nego malo zdrave logike.

Vlada ne bi trebala lagati

O tome trebaju li trgovine raditi nedjeljom nema konsenzusa i to je, valjda, ljepota demokracije i pluralizma. Možemo smatrati da zaposleni u trgovinama imaju pravo na obavezni dan tjednog odmora, jednako kao što ga smijemo i osporavati iz mnogih razloga. No, vlada nam ne bi trebala lagati o motivima svojih odluka.

Iza zabrane rada nedjeljom ne stoji, naravno, ekskluzivno hrvatsko otkriće o posebnoj ubojitosti koronavirusa baš toga dana, nego Plenkovićeva predizborna kalkulacija. S unutarstranačkom i izvanstranačkom desnicom razišao se, zapravo, samo dva puta: kada je koalirao sa Srbima i kada je naredio ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Prvo je djelomično anulirao legalizacijom ustaškog pozdrava – da, to je uradio Andrej Plenković – drugo će pokušavati dokinuti zabranom rada trgovina nedjeljom. A kako istraživanja javnog mnijenja još uvijek pokazuju da je ustaša i vjerskih fanatika u biračkom tijelu nedovoljno ili ih je dovoljno, ali glasaju za razne stranke, tako se ni Plenković neće javno deklarirati oko tih stvari.

Šutnjom će, kako bi rekli nemaštovitiji politički analitičari, pecati u centrističkom bazenu, djelima će kupovati desnicu. Pritom će se i kod ozakonjenja ustaštva i kod zabrane rada nedjeljom pozivati na rad paradržavnih tijela u kojima su bitnu ulogu imali liječnici. Jednom je to akademik Zvonko Kusić, drugi put konzilij predvođen Vilijem Berošem, Alemkom Markotić i Krunoslavom Capakom.

Epidemiologov blef

Capak će ovih dana na novinarski upit o eventualnom ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom odgovoriti da zasad nema ništa od toga, "iako je naša epidemiološka situacija jako povoljna". I dodati:

"Trebamo pričekati još neko vrijeme, vidjeti gdje nam se zaražavaju novooboljeli, za to je još prerano."

U stvari, blefirao je. Dovoljno je reći da će zabrana opstati dok vladi bude odgovaralo.

Neugodno je gledati i slušati epidemiologa dok glumi da govori o epidemiologiji, a u stvari priča o politici. Neugodno zbog njega.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.