Neum očekuje rekordnu sezonu. "Jeftiniji smo od Hrvatske. Ovakvo nešto ne pamtimo"

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Neum ove godine očekuje rekordan broj gostiju i posjete kakve u zadnja dva desetljeća nije mogao ni zamisliti, što potvrđuje činjenica da je većina smještajnih kapaciteta u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru popunjena čak i za podsezonu, piše Klix.ba.

Načelnik Neuma Dragan Jurković za Klix.ba kaže da je grad iz godine u godinu za turiste sve atraktivnija destinacija te da se taj trenda nastavlja i ove godine.

Po njegovim riječima, najavama gostiju za dolazak u Neum su već sada zadovoljni hotelijeri i turistički radnici, kao i sama Općina Neum, zbog čega se aktivno radi na uređenju plaža, šetnica i ulica, kao i brojnih objekata.

"Sad imamo u planu do sezone završiti uređenje šetnice i postaviti polupodzemne kontejnere s poklopcima koji zadržavaju neugodne mirise i vizualno su mnogo ljepši od klasičnih kontejnera. Pored toga imamo dio šetnice od Grand hotela do pijace, odnosno centralnog parkinga koji također planiramo urediti do početka sezone. Nadam se da ćemo u tome uspjeti i da ćemo naše planove vezane uz obalu i najznačajniji dio uz more uspješno realizirati i spremno dočekati sezonu", rekao je Jurković.

Očekuju najbolju sezonu u zadnjih 20 godina

Što se tiče dolaska gostiju, kako kaže, hotelijeri ne pamte da su ranije bilježili rezervacije, jer mnogi koji su planirali ljetovati na obalama Jadrana već su rezervirali svoja mjesta, pa su tako mnogi smještajni kapaciteti popunjeni, ne samo za predsezonu i glavnu sezonu, nego čak i za podsezonu.

"Prema interesu gostiju i rezervacijama koje se bilježe od samog početka godine, očekujemo da će ova sezona biti jako dobra, možda čak i najbolja u zadnjih 20 godina, kako po broju noćenja gostiju tako i svega ostalog vezano za uspješan turizam u Neumu", kaže Jurković.

Kaže da je pošle godine veliki broj gostiju u Neum dolazio i iz susjedne Hrvatske, jer su, kako kaže, cijene u Neumu bile niža za 30 do 50 posto.

"Očekuje se kako će se taj trend nastaviti i ove godine jer, pored korekcija cijena, boravak na obalama Jadranskog mora u Hrvatskoj je i dalje znatno skuplji nego u našoj zemlji, a činjenica je da u konačnici cijena mnogima bude jedan od ključnih faktora pri odabiru mjesta za odmor“, konstatirao je Jurković.

Pročitajte više