Neuspjelo samoubojstvo: Cessnom izazivao moćne američke lovce F-16

31-GODIŠNJI Adam Dylan Leon, uhićen je nakon što je šest sati proveo u neodobrenom letu američkim zračnim prostorom izazivajući pilote američkih zračnih snaga da ga ubiju.

Američki mediji danas pišu da je Leon uhićen u jednoj samoposluzi nedugo nakon što je malim privatnim zrakoplovom Cessna 172 sletio na jednu prometnicu u ruralnom dijelu Missourija.

Leonova avantura počela je u ponedjeljak poslijepodne u Kanadi točnije na međunarodnoj zračnoj luci Thunder Bay u Ontariju gdje je Leon preko ograde ušao na aerodrom i ukrao Cessnu 172 koja je punog spremnika čekala sljedeće studente tamošnje pilotske škole.

Nakon toga je bez dozvole kontrole letenja poletio sa aerodroma i odmah se uputio prema američkoj granici udaljenoj svega nekoliko desetaka minuta leta od Thunder Baya. Neovlašteni ulazak Cessne odmah su primijetile američke snage zadužene za nadzor i kontrolu zračnog prostora.

Nije se obazirao na lovce

Nekoliko minuta kasnije lovci F-16 američkih zračnih snaga (USAF) opremljeni za zračnu borbu bili su u zraku, a njihovi piloti dobili su koordinate za let prema "odmetnutoj" Cessni.

Vojni piloti su dali znak pilotu Cessne koji se pak oglušivao kako ne sve pokušaje radio komunikacije tako i na standardne neverbalne signale kojima piloti presretačkih zrakoplova uljeze upozoravaju i pozivaju da ih slijede.

Međutim, sve to nije uvjerilo Leona da odustane od svoje namjere te je nastavio svoj neovlašteni let američkim zračnim prostorom. I to je trajalo šest sati tijekom kojih je preletio Wisconsin, Minnesotu i Illinois te je na kraju sletio u Missouriju. Nakon što je sletio na cestu, piloti lovaca su se okrenuli prema svojoj bazi, a Leon je pobjegao ostavivši zrakoplov kraj ceste.

Bojao se ubiti na "klasičan" način

Ipak nije daleko dospio već ga je u jednoj lokalnoj samoposluzi uhvatila policija. Jedan je službenik kasnije rekao da Leon uopće nije izgledao kao da je iznenađen zbog dolaska policije.

Na pitanje zašto je ukrao avion, Leon je rekao da se htio ubiti ali nije bio dovoljno hrabar da to sam učini pa se nadao da će ga američki piloti oborit nakon što neovlašteno uđe u američki zračni prostor.

FBI je na kraju otkrio da je Leon rođeni Turčin imena Yavuz Berke, a ime je promijenio kada je prošle godine dobio kanadsko državljanstvo.

R.I.
Foto:Index (Arhiva)

Pročitajte više