Nevin u zatvoru proveo 156 dana: “Uništili ste mi život, izgubio sam posao i djevojku”

Foto: 123rf

REPUBLIKA HRVATSKA morat će Dani K. iz Otočca isplatiti 81.000 kuna odštete te desetak tisuća kuna naknade za troškove postupka jer je nevin u zatvoru proveo 146 dana. Optužbe da je ubojica nikada mu nisu dokazane, pa je tužbom ishodio odštetu od države. Oslobođen je presudom suda u Gospiću, a potvrdio ju je i Vrhovni sud, piše KAportal.

Uhićen je 6. svibnja 2003. godine te mu je od tada određen pritvor koji je trajao do 29. rujna iste godine. Osim toga, deset dana 2008. godine proveo je na vještačenju u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče pa je i to uračunao u tužbu navodeći kako je 156 dana bio lišen slobode.

"Radi neutemeljenog pritvora trajno mi je povrijeđen ugled i dostojanstvo, jer sam bio optužen za izvršenje najtežeg kaznenog djela – ubojstva iz koristoljublja, odnosno za ubojstvo starice u selu Podum, 26. travnja 2003. godine", piše u tužbi tužitelj navodeći kako su mediji njegovo uhićenje popratili naslovima “Uhvaćen ubojica!”

Navodi da se zbog toga od njega distancirala rodbina, prijatelji i kolege s posla, pa da je tako i danas unatoč činjenici da je osobođen optužbi.

"Djelatnici PP Otočac su me maltretirali i tukli, govorili su mi da sam ja ubio Bosiljku P. i da sam joj odsjekao ruke. Vodili su me u Rijeku na detektor laži", rekao je Dane za Kaportal.

Zbog optužbi dobio otkaz

Smatra da su ga ove optužbe koštale posla. Do tada je bio stalno zaposlen u Bechtelu, a na povratku iz pritvora u poduzeću ga je čekala radna knjižica. Oni su se selili na drugo gradilište, a on nije mogao s njima jer je imao ograničeno kretanje. Ono što ga najviše boli je činjenica da je ostao neoženjen.

"Imao sam djevojku Katicu. Ona sada živi u Švicarskoj. Da nisam završio u zatvoru, sada bi bili oženjeni", požalio se još Dane.

Republika Hrvatske u svojoj obrani priznaje pravni osnov, ali osporava visinu odštetnog zahtjeva smatrajući da je previsoko postavljen, no sud je uvažio sve Danine argumente i nepravomoćno presudio u njegovu korist.

Ubojica bake Bosiljke nikada nije pronađen.

Pročitajte više