Nevjerojatan pothvat snajperista SAS-a: Ubio trojicu bombaša hicem kroz zid s kilometra udaljenosti

Foto: 123rf

SNAJPERIST specijalnih snaga Velike Britanije SAS ubio je tri bombaša samoubojica Islamske države. Kako navode izvješća, koristio je najmoćniju pušku koji mje probio zid debljine oko 25 centimetara, piše Telegraph.

Strijelac je navodno služio kao savjetnik iračkih snaga, a ispalio je 30 metaka iz puške Barrett M82 u dvoetažni zapovjedni centar u Ramadiju u Iraku. Vojni izvori tvrde kako je ova operacija spasila mnoštvo ljudi. Ukoliko je izvješće točno, to znači da je Velika Britanija po prvi put sudjelovala u direktnom kopnenom napadu na Islamsku državu.

Snajperist se nalazio na 1000 metara udaljenosti

Kada se doznalo da se bombaši nalaze u zgradu, u obzir je dolazilo nekoliko rješenja. Zračni napad i raketiranje previše su opasni za civile, pa se snajperist zato smjestio u drugoj zgradi, otprilike kilometar udaljenoj, a zatim ispalio 30 metaka na zapovjedno mjesto. Time je potpuno uništio jedan od zidova zgrade.

Trupe elitnih britanskih vojnika bore se protiv Islamske države u Siriji i Iraku. Više od deset godina proveli su u suradnji s Amerikancima u Iraku i Afganistanu i često razmjenjivali obavještajne podatke. Nekoliko desetaka britanskih specijalaca obučava iračke snage u blizini Ramadija, a navodno su nedavno uništili naoružani ISIS-ov kamion koji je bio spreman za samoubilački napad. Osim toga, koordiniraju i zračne napade.

Puška Barret slovi kao najsmrtonosnija snajperska puška na svijetu, a može uništiti vozila, lako naoružanje i čak prizemljeni zrakoplov. Također može prodrijeti kroz zidove i druge čvrste objekte, a domet mu joj je do 1800 metara.

Pročitajte više