Nevjerojatno: Čistačica pronašla pištolj u zahodu splitskog Županijskog suda?!

U ZAHODU splitskog Županijskog suda pronađen je - pištolj?! Našla ga je jutros čistačica, i to u spremniku za sapun. Zahod se nalazi na prvom katu, odmah od ureda istražnih sudaca pa se da naslutiti da je oružje skrila osoba koju su policajci doveli na ispitivanje. Vjerojatno je u jednom trenutku osumnjičeni pitao da ga puste u zahod te iskoristio priliku da se riješi oružja.

Pronalazak pištolja potvrdila nam je Marina Kraljević Gudelj, glasnogovornica splitske Policijske uprave. Nije imala puno za reći. Tek da je očevid obavljen i da se provode izvidi. Policija je već uspjela utvrditi da pištolj nije registriran. Čiji je, to još ne znaju.

Stroga kontrola ulaza

Ulazak u splitski Županijski sud inače kontroliraju službenici Pravosudne policije. Za našeg posjeta pred kraj radnog vremena nismo ih uopće sreli. Vjerojatno je pronalazak pištolja u zahoda unio nered i u njihove redove, po svemu sudeći šefovi traže odgovore. Šef Uprave za zatvorski sustav Branko Peran nije nam bio dostupan za komentar.

Svakako treba napomenuti da pravosudni policajci svoj posao obavljaju izuzetno odgovorno. Riječ je mahom o bivšim policajcima, koji su dobro izučeni da prepoznaju kritične situacije. Stranke se pregledavaju detektorom metala i teško se može očekivati da im je bilo što promaklo.

Policija dovela naoružanog osumnjičenika?!

S druge strane Palače pravde policija dovodi osumnjičenike pred istražnog suca i tu pravosudni policajci ne provjeravaju ništa. Zato jer se, valjda, pretpostavlja da su svoj posao obavile kolege iz policije. U svakom slučaju ne bi trebali dovoditi naoružane osumnjičenike kod istražnih sudaca, a čini se da se upravo tako nešto i dogodilo.

Dosada se, inače, o splitskom Županijskom sudu i oružju govorilo isključivo u kontekst nestanka pištolja šefa specijalaca Vinka Budiše. Njime je 1996. godine pred diskotekom Palladium ubio 19-godišnjeg Milenka Đekića. Kada je prije desetak godina trebalo obaviti vještačenje oružja, otkrilo se da je oružje nestalo sa suda. Nikada se nije otkrilo kako je to bilo moguće, niti je ikada itko snosio sankcije. Danas se pokazalo, pak, da na splitskom sudu pištolji ne samo da nestaju, već se i pronalaze.

Pročitajte više