Nevjerojatno je što su HDZ-ovci smislili kako bi objasnili veliki neuspjeh ove vlade

Foto: Hrvoje Jelavić (Pixsell)

"OVA vlada ispunila je sve strateške ciljeve", rekao je premijer Andrej Plenković objašnjavajući raspuštanje sabora te tako hvaleći svoj i rad njegove vlade. No jedan strateški cilj, koji je za Plenkovića ipak bio primaran na samom početku njegova mandata, nije ispunjen. A to je povrat Ine u hrvatske ruke.

Danas Plenković izbjegava odgovore na tu temu, a pomaže mu donedavni potpredsjednik sabora, HDZ-ov Željko Reiner, koji sad tvrdi kako povrat Ine ne samo da nije bio strateški cilj, nego nije bio ni obećanje. Tom logikom zaključuje da neuspjeli povrat Ine ne može ni biti neuspjeh vlade. 

Zvali su novinare na izvanrednu presicu u 17:45 sati na Badnjak

No koliko je najava povrata Ine bila bitna za HDZ dokazuje činjenica da je Plenković na Badnjak 2016. godine organizirao izvanrednu konferenciju za novinare te otkrio detalje kupovine Ine. Godinama se nakon toga radilo na tome, pregovaralo i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, plaćali se savjetnici, a Index je otkrio i kako je na povratu Ine trebala radit i skupina Borg. No, krenimo redom. 

>> VLADA DEMANTIRALA VLASTITOG PREMIJERA Plenković je lagao na prošli Badnjak

Novinari su na Badnjak 2016. godine dobili poziv na izvanrednu konferenciju u zgradi vlade i to u 17:45 sati. Redakcijama je najavljeno da premijer Plenković ima vrlo bitne vijesti za javnost. U zgradi vlade novinare su dočekali tadašnji ministri Davor Božinović, Goran i Zdravko Marić, Davor Stier, Slaven Dobrović i tadašnja potpredsjednica vlade Martina Dalić. Ispred njih stajao je premijer Plenković. Očekivala se vrlo bitna vijest. 

Kako je Plenković za blagdane postao glavna vijest

"Otkupit ćemo cijeli MOL-ov paket Ininih dionica. Učinit ćemo to prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv i koji u konačnici neće povećati javni dug RH", rekao je pred novinarima vrlo dramatično premijer Andrej Plenković. Ta najava postala je vijest dana, a odmah je išla kao prva vijest na dnevnicima nacionalnih televizija.  

"Iako je danas veliki kršćanski blagdan, moram vas obavijestiti o strateškoj odluci Vlade RH o kupnji Ine", rekao je tada Plenković. Danas taj isti Plenković tvrdi kako su svi strateški planovi ispunjeni, no Inu namjerno ili ne - preskače. 

HDZ-ovac Reiner danas kaže da obećanje nije bilo dovoljno čvrsto, no vlada je u manje od mjesec dana nakon te izjave Plenkovića na svojoj sjednici od 19. siječnja 2017. osnovala Savjet za pregovore s Mol Hungarian Oil&Gas PLC vezano uz mogući otkup dionica koje drži Mol Hungarian Oil&Gas PLC u Ini.

Ideja oko prodaje HEP-a

Zadatak tog Savjeta bilo je davanje smjernica, poduzimanje mjera i aktivnosti te predlaganje vladi donošenja odluka vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini. 

Plenković će u siječnju te 2017. godine reći kako se vlada odgovorno ponaša prema nacionalnoj kompaniji od strateškog interesa, s više od 10.000 zaposlenih, dvije rafinerije i velikom maloprodajnom mrežom, te da se za kupnju dionica Ine razmišlja o modelu inicijalne javne ponude 25 posto minus jedne dionice HEP-a.

>> Plenković se pogubio oko Ine, što je uopće htio reći ovom izjavom?

Vlada je u prosincu 2017. godine odredila rok do 15. siječnja iduće godine za podnošenje ponuda financijskih savjetnika za pružanje savjetničkih usluga vladi u vezi s mogućom kupnjom dionica Ine i mogućom naknadnom prodajom kupljenih dionica strateškom partneru.

Predsjednik vlade Plenković rekao je da će vlada ponuditi suradnju ključnim, uglednim svjetskim financijskim institucijama koje se bave takvim poslovima te da će nakon temeljite analize odabrati savjetnika. 

Dalićkini Borgovci htjeli ući u igru oko HEP-a i Ine

U travnju 2018. godine vlada je odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine, a ponuda tog konzorcija financijski je teška osam milijuna eura.

U svibnju 2018. godine, istražujući grupu Borg koja je pisala "Lex Agrokor", došli smo do saznanja da je i ta skupina bila u igri za otkup Ine, no od toga se odustalo. 

>> OBJAVLJUJEMO NOVE MAILOVE Broker iz Lexa Martini Dalić: "To moramo bolje osvijestiti kod Andreja"

"Ja se nadam da će Rusi kupiti barem 3 mjeseca vremena da nam prođe jedan IPO-čić (kad već nije HEP) u svibnju", napisao je Tonći Korunić iz InterCapitala u mailu koji je poslao grupi Borg grupi 31. ožujka 2017. godine. Taj mail potvrđuje kako je tzv. Borg grupa bila grupa za "specijalne zadatke" premijera Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić, odnosno Borgovci su bili zaduženi za provedbu ideje da država vrati u svoj posjed INA-u i to privatizacijom HEP-a. To je dokaz i da se ozbiljno radilo na privatizaciji Ine. 

>> MOST OTKRIO Ideju "HEP za Inu" smislila je ministrica Dalić, koja je pod istragom upravo zbog Ine

Martina Dalić, kao potpredsjednica vlade, također se u jednom od mailova osvrće na propali projekt prodaje HEP-a kako bi se kupila INA.

HDZ mjesecima najavljivao skoru kupovinu Ine

"I ima opet taj slippage s projektom INA-HEP gdje smo jasno naučili da sistem prihvaća ono što mu se sviđa, a odbacuje ono što mu se ne sviđa ostavljajući nas da nađemo rješenje. A rješenja nema - da bi se INA kupila to se mora platiti. Tako i ovdje da bi se Agrokor oporavio to se mora platiti i jasno povući ekonomski potezi koji se moraju povući. A ekonomiji se ovdje ipak baš ne vjeruje. I tako u krug. Nightmare!", napisala je Dalić u mailu od 27. veljače prošle godine.

No, vratimo se na ono što je bilo prezentirano javnosti kroz izjave premijera i njegovih ministara. 

"Proces oko Ine ide svojim tokom i očekujemo da će ekspertiza savjetnika vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od MOL-a biti gotova do kraja godine", rekao je u srpnju 2018. godine resorni ministar Tomislav Ćorić. U studenom 2018. godine i dalje se govorilo o kupovini Ine, sada je pred novinare izašao ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je zamijenio Martinu Dalić. 

"Mi smo u vrlo osjetljivoj fazi izbora relevantnih konzultanata koji nam mogu pomoći u dubinskom snimanju i konačnoj odluci koliko u ovom trenutku Ina vrijedi i kolika je njena stvarna i tržišna cijena", kazao je Horvat 22. studenog 2018. godine. 

>> Prošle su dvije godine otkad je Plenković najavio da ćemo preuzeti Inu

U prosincu je održan sastanak premijera Plenkovića i njegovog mađarskog kolege Viktora Orbana, a razgovaralo se i o kupovini Ine. 

Nakon sastanka s Orbanom, druga priča 

"Cijena povrata Ine u hrvatsko vlasništvo nije nešto što se može pregovarati niti preko noći niti je tako jednostavno", kazao je Plenković u prosincu 2018. godine, a nakon sastanka s Orbanom i dodao da vlada ima procjene. Plenkovića su tada novinari pitali zašto se čeka s vraćanjem Ine u hrvatske ruke i ima li novaca za taj posao s obzirom na to da ugovori s konzultantima još nisu potpisani.

Plenković je tada odgovorio da su novac i konzultanti dvije različite stvari. I MOST i SDP tada otvoreno kritiziraju premijera Plenkovića da je odugovlačenjem kupovine Ine dao Mađarima dovoljno vremena da se zatvori rafinerija u Sisku. HDZ odbija takve kritike i tvrdi kako se i dalje ozbiljno radi na Ini, i da nema uzročno-posljedične veze s rafinerijom u Sisku. 

Vlada je potrošila novac na konzultante, ugasila se rafinerija u Sisku, Ina nije otkupljena, no u vladi danas kažu kako su ostvarili sve strateške ciljeve. Otkup Ine nije neuspjeh ove vlade, tvrde sada u HDZ-u. 

>> Vlada s najviše korupcijskih afera odlazi u povijest

"Ne bih rekao da je to neuspjeh jer ono iz 2016. nije bilo tvrdo obećanje da će se Ina otkupiti, a hoće li se nešto otkupiti ili ne, ovisi i o drugoj strani", rekao je Reiner za N1 Televiziju pa nastavio da je to kao kupnja kuće jer ovisi želi li je vlasnik prodati, te da su uspjesi ove vlade veliki.

Pročitajte više