Nevladine udruge - GONG, B.A.B.E. i Zelena akcija protiv izmijenjenog pravilnika o PDV-u

NEVLADINE udruge GONG, B.a.B.e. i Zelena akcija prosvjeduju protiv izmjenjenog Pravilnika o PDV-u, kojim, kako tvrde, "Ministarstvo financija potpuno neargumentirano briše neprofitne organizacije, ustanove i udruge s popisa pravnih osoba oslobođenih PDVa kod plaćanja isporuke dobara i usluga iz inozemnih donacija.

GONG, B.a.B.e. i Zelena akcija danas će ministru financija Ivanu Šukeru poslati zahtjev u kojem će ga zamoliti da odustane od takve odluke, a danas ili sutra pokrenut će i peticiju protiv tog izmjenjenog Pravilnika na ZAMIRnet portalu. Kad prikupe potpise peticiju će također uručiti ministru Šukeru, rekle su Suzana Jašić iz GONG-a, Martina Belić iz B.a.B.e.-a i Toni Vidan iz Zelene akcije na današnjoj konferenciji za novinare.

Udruge smatraju da je riječ o diskriminirajućoj odluci, s nejasnim kriterijima da neke udruge plaćaju, a neke su oslobođene plaćanja PDV-a.

Ta odluka imat će za posljedicu poremećeno poslovanje tih "izbrisanih" neprofitnih organizacija, udruga i ustanova kao i inozemnih donatora jer su njihovi postojeći proračuni temeljeni na prijašnjem Pravilniku. Dugoročno, ta će odluka dovesti do odbijanja inozemnih donatora koji neće željeti donirati sredstva na koja će im država uzimati 22 posto PDV-a, rekli su predstavnici udruga.

Do 2001. od plaćanja PDV-a na dobra i usluge iz inozemnih donacija bile su oslobođene humanitarne organizacije, zdravstvene, obrazovne, kulturne, znanstvene, vjerske i socijalne ustanove, športski amaterski klubovi te tijela državne, lokalne i područne (regionalne) samouprave. Pravilnikom od 2001. uz tu listu dodane su i ostale neprofitne organizacije, udruge i ustanove, čime su sve neprofitne pravne osobe izjednačene. Izmjenama Pravilnika o PDV-u, od 8. svibnja 2004. ponovno se brišu neprofitne organizacije, rekla je Vanja Škorić, pravna savjetnica GONG-a.

Te udruge smatraju da je Ministarstvo financija izmjenjeni Pravilnik donijelo krajnje netransparentno, jer do samog objavljivanja u "Narodnim novinama" zainteresirane strane (donatori, udruge, ustanove i sl.) nisu bile obaviještene da se taj akt priprema, niti su do takvih informacija mogle doći.

Pročitajte više