Nevrijeme na sjevernom Jadranu: Gradovi pod vodom, promet u kolapsu, na Platku snijeg

Foto: N1

OBILNA kiša koju su najavljivali meteorolozi stigla je do Hrvatske.

>> Tjedna prognoza Dunje Mazzocco Drvar: Stižu veliko zahlađenje i kiša. Potrajat će

Svoje fotografije i videosnimke nevremena slobodno nam šaljite na desk@index.hr.

Nevrijeme praćeno obilnom kišom i munjama zahvatilo je Istru i Kvarner, te se širi dalje prema istoku.

Bujice vode na cestama, promet u kolapsu

Kako javlja meteorologinja televizije N1 Tea Blažević, obilna kiša pala je na sjevernom Jadranu, već više od 60 litara po metru četvornom, što sustavi odvodnje teško mogu progutati. Na cestama se stvaraju bujice vode, a promet je u kolapsu. Kako javlja Hrvatski autoklub, autocesta Rijeka-Zagreb od Kikovice do Delnica je otvorena samo za osobna vozila.

Najviše kiše palo je u Rovinju, gdje je do 16:30 zabilježeno čak 136 milimetara, izvijestili su iz istarskog meteo portala Istramet.

Obilna kiša nije poštedjela ni Umag gdje su izmjerena 83 milimetra, a od ostalih gradova treba izdvojiti Poreč, gdje je izmjereno 49 milimetara i Novigrad s 34 milimetra. 

Samo u Rovinju do 16:30 vatrogasci intervenirali tridesetak puta

Kiša je uzrokovala poplave mnogih glavnih prometnica, a voda je uglavnom poplavila dvorišta te ulazila u podrume kuća. Samo u Rovinju do 16:30 vatrogasci su intervenirali tridesetak puta, a najviše je bilo slučajeva ispumpavanja vode s prometnica i iz podruma.

U nastavku dana očekuje se promjenljivo vrijeme, lokalno uz novu obilniju kišu koja je izgledna i na jugu Istre, a prema informacijama Istrameta, na snazi su brojna meteorološka upozorenja zbog obilnih oborina i mogućnosti bujičnih i urbanih poplava.

I na području Gospića prijete bujične poplave

Intenzivira se postupno oborina na sjeverozapadu zemlje. Najviše kiše past će u riječkoj regiji, lokalno preko 60 litara po metru četvornom, što može uzrokovati bujične poplave. Vrlo kišovito bit će i na širem području Gospića, gdje isto tako prijete bujične poplave, piše Blažević, pa dodaje kako iz Hrvatskog hidrografskog zavoda kažu da je zasad maksimalna visina valona na području Splita i Dubrovnika jedan metar, ali s tendencijom rasta. 

U prekidu su linije Vis-Split i Rijeka-Cres-Mali Lošinj.

Grad Poreč je pod vodom, što potvrđuje i snimka koju je na Facebooku objavio Radio Centar-Poreč.

Obilne oborine pale su i u Rovinju.

Prodor hladnijeg zraka mogao bi tijekom dana rezultirati prijelazom kiše u snijeg, u gorju, moguće i ispod 1000 m nadmorske visine, kao što se u srednjem dijelu dana već dogodilo u Kranjskoj Gori, navodi meteorologinja.

I na području Zagreba mogla bi pasti ozbiljna kiša

Na širem zagrebačkom području moglo bi pasti od 20 do 40 litara kiše po metru četvornom, od 25 do 45 na karlovačkom području.

Uz oborinu, treba računati i na grmljavinu, osobito na splitskom i riječkom području. Kako je temperatura mora još razmjerno visoka, mogući su razvoji jakih olujnih sustava nad morem, pa i pijavice.

Na Platku pada snijeg

Na vrhu Platak u Gorskom Kotaru pao je snijeg. Snijega bi trebalo biti i u drugim gorskim područjima, a očekuje se i na Zavižanu. 

>> Na Platku pao snijeg

Na kameri postavljenoj na vrhu Radeševo vidljivo je kako pada snijeg.

Snijega bi trebalo biti i na Zavižanu. 

Pročitajte više