Nevrijeme pogodilo Istru, u naredna tri dana obilna kiša u cijeloj zemlji

PULU I OKOLICU oko podne je pogodilo kraće nevrijeme, a prema dostupnim informacijama nema značajnije materijalne štete. Prema pisanje Glasa Istre, Pulu je pogodila slabija oluja praćena grmljavinom. Obilne količine vode poplavile su područje raskrižja Trga Republike (parkiralište Croatije, Marulićeva ulica) gdje je grmljavina izbacila iz rada semafore što je otežalo prometovanje, a plivala je, nakratko, i Portarata.

Ipak, brzom intervencijom nadležnih službi, odčepljeni su šahtovi i voda je brzo otekla iz centra grada. Najveća poplava zabilježena je u Šijani kod kluba Aruba.

U Brtonigli i na cesti Balići - Barban nevrijeme je srušilo nekoliko stabala te su morali intervenirati vatrogasci i Istarske ceste.

I Poreč je noćas pogodilo jako nevrijeme praćeno kišom i grmljavinom. Porečke službe nisu zabilježile veću štetu osim jednog stabla koje se, najvjerojatnije od udara groma, srušilo na prometnicu u Višnjanu. Grom je u stablo udario oko 2.30 sati noćas. Samo pola sata kasnije, grom je udario i u jednu obiteljsku kuću, ali nitko od ukućana nije ozlijeđen, piše iPress.

U naredna tri dana - kiša

Nakon više dana nestabilnoga vremena koje je zadesilo cijelu Hrvatsku ni naredni dani ne obećaju bolje prilike. Upravo suprotno. Naime, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, cijelu će Hrvatsku sutra pogoditi jaka kiša, a vrijeme neće biti ništa bolje ni u nadolazećim danima. 

Prema prognozi za sutra, u cijeloj će zemlji biti pretežno oblačno s kišom, a na Jadranu i u istočnim krajevima ponegdje grmljavinom. Mjestimice se očekuje obilnija kiša, najviše na Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici. Sunčanih razdoblja bit će u Dalmaciji i Slavoniji. Vjetar slab do umjeren, u sjeverozapadnom području na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu većinom umjereno do jako jugo, zatim jugozapadnjak, a potkraj dana će na sjevernom dijelu okrenuti na buru. Jutarnja temperatura uglavnom između 11 i 16, na Jadranu od 17 do 22, a najviša dnevna od 13 do 18, u Slavoniji i na Jadranu od 20 do 25°C.

Trodnevna prognoza pokazuje slične vremenske prilike kao i danas. Zagreb će ljetni solsticij (21. lipnja) dočekati okupan kišom, a ni na Dan antifašističke borbe neće biti prigode za proslave u prirodi. U narednim danima se očekuju obilne oborine i značajan pad temperature. Sutra i prekosutra se u Zagrebu očekuju maksimalne temperature od samo 14 stupnjeva Celzijevih, dok će minimalne biti tek za koji stupanj niže.

Osijek najtopliji, Zagreb najkišovitiji

Vrijeme na sjevernom Jadranu bit će tek nešto bolje nego u metropoli. Kiša će padati u Rijeci sutra i prekosutra tek nešto slabija nego u Zagrebu, a temperaturom će Kvarner pratiti glavni grad.

U Osijeku će snažna kiša biti dodatno popraćena grmljavinom. Uz sjeverni vjetar, temperature u Osijeku u naredna dva dana će biti nešto viša nego u Zagrebu. Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu, maksimalne temperature sutra će u Osijeku iznositi do 22 stupnja Celzijeva, dok će u ponedjeljak biti za dva stupnja niže.

Dalmacija i Split neće također uživati u suncu u narednim danima. Nedjelja neće izmamiti šetače na rivu jer se očekuje kiša koja će jačati prema kraju dana. U ponedjeljak se ipak predviđa poboljšanje vremena, ali tek u vidu slabije kiše i mogućim sunčanim razdobljima. Dakle, bez kišobrana u narednim danima ne krećite nikamo.

HAK upozorava na mokre kolnike

I HAK upozorava da opreznije treba voziti po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima u Slavoniji, Gorskom kotaru, Lici i na sjeverozapadu zemlje.

Zbog urušavanja mosta za sav promet zatvorena je županijska cesta Ladimirevci-Satnica (kraj Valpova), a zbog klizišta, zabrana je za teretni promet na državnoj cesti D 34 Daruvar-Maslenjača.

Pročitajte više