Nevrijeme poharalo Hrvatsku

JUČER je u večernjim satima Hrvatsku zahvatilo snažno nevrijeme. Padala je tuča, vjetar je čupao drveće, a munje su izazivale požare.

Nešto iza 20.30 sati olujno nevrijeme praćeno tučom zahvatilo je područje Krapinsko-zagorske županije, posebno općine Bedekovčina i Marija Bistrica. Olujna bujica prijetila je stambenim objektima, a tuča, srušeno drveće i dijelovi krovišta koje je vjetar srušio oštetili su više automobila. U Bedekovčini je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Kako javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Vatrogasci lokalnih DVD-ova saniraju posljedice nevremena - uklanjaju drveća sa prometnica i ispumpavaju vodu iz podruma, a ekipe HEP-a uklanjaju kvarove i oštećenja na mreži. Zastoja u prometu nije bilo.

Tuča blokirala autocestu A1

Nešto prije 21 sat olujno nevrijeme praćeno tučom zahvatilo je i područje uz autocestu A1, na dionici od Bosiljeva prema Ogulinu. Neki vozači su zaustavili automobile ispod nadvožnjaka, kako bi ih zaštitili od tuče, i time su zatvorili sve tri trake autoceste.

Nakon dolaska policijskih ophodnji promet je reguliran i uspostavljen. Za vrijeme nevremena, na nekoliko automobila tuča je oštetila vjetrobranska stakla.

Voda poplavila podrume, polomljena stabla oštetila električne vodove

Oko 20 sati je olujno nevrijeme praćeno kišom i grmljavinom zahvatilo područje Slavonskog Broda i prigradskih naselja. Pala je veća količina kiše zbog čega je poplavljeno nekoliko podruma, a vjetar je rušio stabla na električne vodove i prometnice. Protugradna obrana ispalila je pedesetak raketa u oblake s tučom.

Istovremeno je olujno nevrijeme praćeno kišom i grmljavinom zahvatilo i područje Pleternice i Požege. Tuče nije bilo, a olujni vjetar lomio je grane drveća koje su padale na prometnice i električne vodove tako da je bilo povremenih prekida u opskrbi električnom energijom.
Obilna kiša poplavila je nekoliko podruma, ali nije nanijela značajniju štetu.

Munje izazvale požare

Oko 21.20 sati olujno nevrijeme praćeno kišom, grmljavinom i udarima munje zahvatilo je i područje Splitsko-dalmatinske županije. Udari munje prouzročili su nekoliko manjih požara na planini Kozjak i Kaštel Sućurcu. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Split, požari se nisu proširili.

Oko 21.30 sati nevrijeme praćeno kišom, grmljavinom i udarima munje zahvatilo je i područje Dubrovačko-neretvanske županije. Udari munje prouzročili su nekoliko manjih požara u blizini Stona.

I.M.
Foto: Marko Kukoč (RTL Vijesti)

Pročitajte više