New York: Ured za unapređenje medijskoga pokrivanja znanosti

SKUPINA skeptika poznatih po raskrinkavanju priča o duhovima, otmicama ljudi koje čine svemirci i ostalih paranormalnih pojava otvorila je u New Yorku ured za promicanje boljeg znanstvenog pokrivanja vijesti u medijima.

Ured pod nazivom "Centar za istrage" smješten je u Rockfellerovu centru, blizu sjedišta mnogih medijskih kuća i samo nekoliko koraka od kipa grčkoga boga Prometeja.

"Kad bismo imali sveca zaštitnika, bio bi to Prometej jer je on u grčkoj mitologiji bog koji je ljudima donio vatru i inteligenciju", izjavio je predsjednik centra Austin Dacey.

Austin Dacey smatra da se paranormalne i nadnaravne pojave neodgovorno predstavljaju, a dobar dio odgovornosti leži na medijima.

Centar za istrage sa sjedištem u Amherstu neprofitna je organizacija podijeljena na dva glavna odjela: Odbor za znanstveno istraživanje tvrdnji o paranormalnim pojavama te Vijeće za sekularni humanizam, koje promiče naturalizam i sekularizaciju.

Centar ima ogranke u Rusiji, Meksiku, Nigeriji i Francuskoj, a izdaje dva časopisa i jedan filozofski list.

"Zalažemo se za razum, znanost i slobodu istraživanja u svim područjima čovjekova interesa", tvrdi utemeljitelj Centra Paul Kurtz. "Mi predstavljamo neku vrstu naturalističkoga pogleda na svijet koji se uvelike ignorira u svijetu medija, a zanemaruje ga i američka javnost".

Sličan je centar prije dvije godine otvoren u Los Angelesu kako bi raskrinkao vjerovanja u paranormalne i nadnaravne pojave koje širi Hollywood svojim filmovima i televizijskim emisijama. Pokojni voditelj Steve Allen, nekadašnji voditelj emisije "Tonight Show", bio je dugogodišnji član te skupine i napisao je 15 knjiga za "Prometheus Books", izdavačku kuću toga centra.

Dok se centar u Los Angelesu uglavnom usmjerava na medije namijenjene zabavi, newyorški ogranak nastojat će povezati medije i javnost sa znanstvenicima i stručnjacima koji će kritičkim okom ocjenjivati vjerske i kvaziznanstvene tvrdnje.

Među suradnicima centra nalaze se imena kao što su Francis Crick, koji je zajedno s Jamesom Watsonom otkrio tajne DNK-a, Richard Dawkins, profesor sa Sveučilišta u Oxfordu te Bill Nye, "znanstvenik" s dječje televizije.

Povezivanje novinara i znanstvenika vodit će boljem pokrivanju vijesti jer mnogi novinari ne razumiju osnove znanstvenoga istraživanja. Osim toga, znanstvenici se služe jezikom koji široka publika ne razumije, a novinari bi ga morali tumačiti na razumljiv način.

Kristen Alley Swain radila je na studiji medijskog praćenja problematike vezane uz istraživanje matičnih stanica te utvrdila da su novinari češće prenosili riječi političara, vjerskih vođa i skupina koje se protive pobačaju nego mišljenje znanstvenika.

Paul Kurtz smatra da javnost iz znanstvenih krugova ne dobiva dovoljno informacija o važnim problemima poput kloniranja ljudi, koje bi u SAD-u uskoro trebalo biti zabranjeno zakonom. "Ako se to dogodi, ući će u povijest na isti način kao i pokušaj da se spriječi rad Darwinu i Galileu", smatra Kurtz.

Pročitajte više