Newyorški toranj slobode trebat će novi nacrt

TORANJ slobode koji treba biti izgrađen na mjestu srušenog Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku morat će dobiti novi nacrt kako bi udovoljio sigurnosnim zahtjevima newyorške policije.

"Novi nacrt za Toranj slobode potreban je kako bi se zadovoljili sigurnosni standardi newyorške policije", objavio je u srijedu guverner savezne države New York George Pataki nakon susreta s dužnosnicima grada New Yorka.

Susret Patakija, gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga, građevinara Larryja Silverstiena koji će graditi na mjestu Svjetskog trgovačkog centra i predstavnika policije potaknule su ocjene policije da sadašnji nacrt ne zadovoljava zahtjeve sigurnosti.

Newyorška policija strahuje da bi planirani uredski toranj visok 540 metara bilo teško zaštiti od eventualnog napada kamiona bombe zbog blizine ulice s gustim prometom.

Toranj slobode bi trebao biti izgrađen na mjestu bivšeg Svjetskog trgovačkog centra čija su dva tornja blizanca srušena u terorističkim napadima 11. rujna 2001. u kojima je poginulo blizu 3.000 ljudi. Trebao bi biti najviša svjetska građevina.

Dovršenje gradnje tornja prema planu arhitekta Danieal Libeskinda bilo je predviđeno do 2009., a sada bi se moglo otegnuti za najmanje godinu dana.

Pataki je rekao kako očekuje da se toranj može podići prema osnovnom Libeskindovom planu i istodobno zadovoljiti sigurnosne standarde.

Pročitajte više