Smijenjeni ministri nisu ostali bez posla. Snašli su se, unatoč aferama

FaH

NEZAPOSLENIH je sve više, čeka nas neizvjesna sezona u kojoj se poslodavci prvi put ne otimaju za radnike. I dok u narodu buja nezadovoljstvo potaknuto ekonomskom krizom proizašlom iz koronavirusa, kod bivših, smijenjenih ministara stanje je dosta optimističnije. Njihova je zaposlenost, moglo bi se reći, stopostotna.

Zapravo im uopće ne padne loše kad ih se natjera da potpišu ostavke jer onda ih čeka, ako žele, šest mjeseci pune i šest mjeseci 50 posto manje plaće.

A nakon toga ili se stranka pobrine za njihovo novo radno mjesto ili ih, ako baš inzistiraju na tome, dočeka posao u struci. Ako je neki od ministara i zagazio u lokvu privatnog sektora, to je samo privremeno, dok ne doživi, poput Martine Dalić, političko uskrsnuće. 

Kuščević priprema povratak u politiku i smišlja poslovne planove s američkim tajkunom 


Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Lovro Kuščević, šesti ministar kojeg je smijenio Index, otišao je zbog toliko afera da ih je zaista teško nabrojati.

Dok je bio na čelu Ministarstva uprave, skovan je termin "kuščevizacija". Riječ označava lokalnog dužnosnika, primjerice HDZ-ova načelnika općine na Braču, koji kupuje poljoprivredno zemljište, a onda sam predlaže izmjenu prostornog plana i većina vijećnika (članova njegove stranke) izglasava da ono postane građevinsko, čime se načelnikovoj parceli povećava vrijednost.

Mutio s državnim i privatnim nekretninama

Kuščević je potaknuo i izgradnju POS-ovih stanova u Nerežišćima, odmah pored svoje kuće, tako da je jedan stan dobila i tvrtka od koje je otkupljena zemlja za izgradnju POS-ove zgrade, koja je, prije nego li će država na Kuščevićev poticaj doći na ideju da tamo gradi, gle čuda, kupila tu parcelu.

Kuščević je kupovao i prodavao vlastiti poslovni prostor u Supetru, u zemljišnim knjigama i imovinskoj kartici imao je pašnjak na kojem se iznenada pojavila vila od 350 kvadrata sa slikom njegova djeda Ante Pavelića na kaminu. U priči je i brat njegove žene, vlasnik POS-ova stana, mladić koji u netaknutoj uvali Grška ima predivnu vapnenicu, gdje najčešće boravi - Lovro. 

Kuščević se vraća u politiku

Budući da se nedavno kandidirao za šefa HDZ-a Nerežišća i pobijedio osvojivši sve glasove, pojavile su se priče kako namjerava reanimirati političku karijeru, a počet će već na idućim lokalnim izborima. 

Prošle godine glasno se pričalo o tome da će Lovro biti novi šef bračkog Vodovoda, no to se na kraju nije ostvarilo. Barem ne još. Aktualni direktor nije napustio fotelju. 

Čuli smo i da je Lovro često u zgradi Općine Nerežišća iako ondje više ne radi. Otočani spominju da pokreće propale projekte oko Vele Farske, uvale u kojoj je država izgradila modernu cestu tešku možda i 50 milijuna kuna koja ne vodi nikamo. Trebala je spajati zdravstveni centar na Vidovoj gori s plažom, ali budući da se taj centar, koji je Kuščević obećavao realizirati, nikad nije dogodio, novac poreznih obveznika potrošen je na sumanute količine beskorisnog betona u prirodi.

Jutarnji list je pisao kako se u dnu uvale nalazi tek nekolicina kućica, a zemlja na Vidovoj gori je ili ukradena mještanima ili otkupljivana za smiješne iznose od par eura po kvadratu, da bi onda bila prodala stranim investitorima. 

Pokreće poslove s Marionom Duzichem 

Ali Lovro ne gubi vrijeme. Od Bračana čujemo da se bacio i u privatni biznis i da posluje s Marionom Duzichem, čovjekom za kojeg se također vežu nekretninske afere. Imućni povratnik iz Amerike te bespravni graditelj i naš bivši ministar imaju puno zajedničkog. 

"Vidimo ih kako šetaju skupa, Lovro stalno ide kod njega na neke sastanke, priča se da vrte neki privatni biznis. Njih dvojica su se baš našli", govore dobro upućeni Bračani. 

Nema sumnje da će Kuščević i Duzich smisliti nešto unosno. I ranije su poslovali. Kad je firma Kuščević propadala, poslovne prostore prodali su upravo Duzichevoj tvrtki Svpetrvs hoteli. 

A mnogi su mislili da će bivši ministar naći posao u očevoj građevinskoj tvrtki koja se na lokalnom radiju oglašava reklamom: "Kad ti treba silikona za grudi velike...dobro, ne to, ali za sve ostalo tu je Karara!" 

Gabrijela Žalac otvorila fotokopiraonicu koja piše EU projekte


Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Gabrijelu Žalac trebalo je dočekati mjesto u nekoj od brojnih državnih agencija. Tako se barem pričalo prije nego što se njeno ime povezalo s aferom Elektrane čija je glavna akterica Josipa Rimac. Žalac je navodno tražila Rimac da joj sredi državni ispit za brata. 

Pokrenuta je istraga u kojoj se sumnjiči bivšu ministricu regionalnog razvoja i EU fondova da je upletena u davanje kredita od oko 590 milijuna kuna tvrtki C.E.M.P. za radove na vjetroelektrani Krš-Pađene pored Knina. HBOR je kredit odobrio iako nisu bili ispunjeni uvjeti. No, Žalac je iz Plenkovićeve vlade otišla puno prije. 

Problemi su počeli kad je udarila dijete autom 

Sve je počelo nakon što je automobilom naletjela na curicu koja je prelazila cestu. Ispostavilo se kasnije da nije imala vozačku dozvolu. Jer joj je istekla. Prije više godina. Pa je plakala pred kamerama na sam spomen ostavke. 

Onda su tek počele izlaziti veće afere na vidjelo. Ispostavilo se da joj je u dvorištu parkiran skupocjeni Mercedes E-klase čovjeka čija tvrtka posluje s državom. On je šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly i ima firmu za najam luksuznih vozila Star rent-a-car.

Žalac se prije točno dvije godine pravdala da je to auto njenih roditelja, a susjedi su pričali da ga već tri mjeseca vozi njen suprug. 

Nije baš najbolje objasnila otkud Mercedes čovjeka koji posluje s državom u njenom dvorištu 

"Taj su automobil moji roditelji kupili prije dva mjeseca", rekla je ministrica, a onda dodala: "Rentan je kroz ugovor o najmu i kada se otplati, onda će se vjerojatno kupiti." Najam ovakvog automobila je oko 1300 kuna dnevno. 

Gabrijela Žalac sada pokreće vlastitu tvrtku za povlačenje sredstava iz EU projekata. 

Prošle godine otvorila je obrt nazvan MEGA PROJEKTI, a ove godine društvo s ograničenom odgovornošću MEGA EU PROJEKTI. Osim izrade projekata, registrirana je za razne djelatnosti - od odnosa s javnošću, preko usluga fotokopiranja i čišćenja prostora, do turističkih usluga, iznajmljivanja nekretnina i da ne nabrajamo dalje. 

Kujundžić radi u KB-u Dubrava


Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića pamtimo po izjavi da jedan svećenik vrijedi više od dvadeset doktora. Šteta je što ga je Andrej Plenković smijenio zbog nekretninskih afera, takav stav prema liječnicima bio bi inovativan u borbi protiv koronavirusa. 

I prije nego što su se novinari dohvatili Kujundžićeva imovinskog stanja, davao je šefu stranke povoda da mu uruči ostavku. Tvrdio je da država nije dovoljno bogata da liječi bolesnu djecu, pred kamerama je, podsmjehujući se, zavidio ravnatelju bolnice što ima mladu i lijepu glavnu sestru, izjavljivao je da će u pripremu Zakona o pobačaju biti uključena Katolička crkva i branio hitnu koja je kasnila pola sata dok je mladić nasred ceste imao napadaj. I umirao.  

Čekalo ga šefovsko mjesto u KB-u Dubrava

Bez ministarske fotelje ostao je 28. siječnja, a već 5. veljače vratio se u Kliničku bolnicu Dubrava. I to na mjesto šefa Zavoda za gastroenterologiju. Dva dana poslije počinje mu teći mandat u saboru. 

Može se reći da se u KB Dubrava vratio u velikom stilu - dopratio ga je USKOK u potrazi za detaljima transakcije kojom je prodao kuću samom sebi. Istražitelji su obišli i KBC Sestre milosrdnice tražeći ugovore s tvrtkom Kujundžićeva susjeda.

Uči studente da budu sposobni kao on

Ali sve te afere, istrage, pretrage, nasilna otvaranja ladica i medijske prozivke nisu naštetile njegovu ugledu. Štoviše, predaje studentima. Profesor je na Medicinskom i Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Drži sate Kliničke propedeutike, Interne medicine te Dijagnostike i liječenja funkcijskih bolesti probavnog sustava.

Nakon izleta u spisateljske vode Martina Dalić preuzela Podravku 


Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Martina Dalić morala je podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva tjedan dana nakon što smo otkrili Aferu Hotmail. 

U nastavcima smo objavljivali e-mailove koje je sa svog privatnog maila Dalić slala interesnoj skupini Borg.

Riječ je o ekipi koju je okupila za potrebe pisanja Lex Agrokora, koja se kasnije debelo okoristila istim tim zakonom. Jedan od njih, naime, angažiran je kao vladin izvanredni povjerenik u Agrokoru, a drugi su Dalićkini momci postali savjetnici u Agrokoru i na tome dobro zaradili.

Sablaznila se samom idejom da bi zbog toga mogla trpjeti nekakve posljedice. Poput ostavke. I izgleda da je bila u pravu.

Nakon kratkog izleta u spisateljstvo kao za nagradu država je Martinu Dalić nedavno imenovala predsjednicom Uprave Podravke. 

Kaže da joj je Agrokor dobra referenca za posao u Podravki 

Nakon preuzimanja vodstva prehrambenog diva izjavila je sljedeće: "Posao koji sam obavila u Agrokoru predstavlja veliku referencu za ovaj posao."

Prije nego što se sastala sa sindikatima da čuje kakvi problemi muče njenih 3100 zaposlenika, pozvala je Dražena Viteza, šefa Policijske uprave splitsko-dalmatinske, da joj bude voditelj osiguranja.

Dovodi načelnika policijske uprave da joj bude šef osiguranja

Navodno su privatno dobri, a iz policijskih krugova po Splitu može se čuti da se Vitez u Podravku namjeravao maknuti još krajem ljeta prošle godine, što sugerira da ni plan za Dalićkino preuzimanje Podravke nije baš svježa ideja.
Valja naglasiti da je Podravku preuzela nakon iznenadne smrti Marina Pucara, predsjednika Uprave.

Kazneno-pravno gledano, iz Afere Hotmail nije izvukla ni opomenu. USKOK je odbacio prijave podnesene zbog sumnje u trgovinu utjecajem i zloporabu povlaštenih informacija. Institucije su, je li, opet napravile svoj posao. 

Bivša ministrica Nada Murganić ima veća primanja danas kao saborska zastupnica 


Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nadu Murganić, predsjednicu Zajednice žena HDZ-a, pamtimo po komentaru "tako vam je to u braku".

Ta je rečenica izrečena na novinarsko inzistiranje da prokomentira medijski istup Mare Tomašević, supruge HDZ-ova župana Alojza Tomaševića, za kojeg tvrdi da ju je pretukao.  

U vrijeme davanja izjave koja je neugodno iznenadila dio javnosti gospođa Murganić bila je na čelu Ministarstva obitelji, mladih i socijalne politike. 

Naravno, zbog tih riječi nije smijenjena. Otišla je kao dio rekonstrukcije vlade jer su afere iz njenog sektora postale neizdržive. 

"Meni je bilo prestrašno što se događalo u resoru, to su bile strašne tragedije. Ako će moj odlazak 'izresetirati' ove stresove i dati šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovoljna", izjavila je Murganić uoči prihvaćanja ostavke pred Središnjicom HDZ-a.

Smijenjena i zbog slučaja s Paga, kad je čovjek bacio četvero djece s balkona 

A pritom je valjda mislila na slučaj s Paga, kad je biološki otac bacio četvero djece s balkona. Obitelj je navodno bila pod kontrolom zadarskog Centra za socijalnu skrb. Koliko su to dobro radili, pisali smo u članku u kojem se zgražamo nad izgledom te kuće, ali i navodimo kako smo zvali ravnateljicu Centra koja nam je poklopila slušalicu kad smo pitali koliko su često odlazili u nadzor. 

U svom je mandatu zakinula siromašnu djecu za njihove božićne poklone, a to je možda i najružnija stvar koju je napravila.

Naime, u prosincu 2017. godine Murganić i njena državna tajnica Marfareta Mađarić u privatni katolički vrtić odnijele su pakete Europskog socijalnog fonda namijenjene siromašnoj djeci.

Bizarno je bilo i kad je, uoči obilježavanja Svjetskog dana djece, ministrica Murganić glumila da je ona dijete u udomiteljskoj obitelji. Oslikavala je keramiku i s drugom djecom igrala predstavu Ježeva kućica. Murganićka je bila poštar. 

Ima veću plaću nego kad je bila ministrica. Dajemo joj i stan, plaćamo režije

Nada Murganić smijenjena je 18. srpnja 2019. godine.

Od tada je imala pravo na šest mjeseci pune plaće i na šest mjeseci pola iznosa. Nakon što je to isteklo 22. srpnja 2020. godine, postala je saborska zastupnica. Iako je osvojila samo 792 glasa u VII. izbornoj jedinici. Plaća joj je 29.843,65 kn bruto, odnosno 18.532,57 kn neto.

Dok je bila ministrica, imala je manju plaću - 29.593,95 kn bruto, odnosno 18.332,72 kn neto.

Članica je četiri saborska odbora. Otud dobiva i mjesečne naknade. Sudjeluje u Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove, zatim Odboru za ravnopravnost spolova, Odboru za obitelj, mlade i sport te Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. 

Koristi se i stanom na račun države, plaćene su joj režije, a prima i naknadu za odvojeni život od supruga. Sve u svemu, bolje živi nego ministar. 

Pričalo se da će Damir Krstičević preuzeti Janaf, ali mu se ne žuri, još prima 6+6


Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Damir Krstičević podnio je ostavku na mjesto ministra obrane nakon zrakoplovnih nesreća u kojima su živote gubili mladi piloti. U svibnju se prošle godine srušio se vojni školski avion ZLIN 403, u kojem su stradala dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon čega je na izvanrednoj konferenciji za medije dao mandat na raspolaganje. 

Premijer je prihvatio, pa je tako Krističević postao petnaesti ministar koji je napustio vladu Andreja Plenkovića. 

Politički analitičari nagađali su kako je ta ostavka bila tek protokolarna obveza određena u prigodnoj prilici, kako bi ispalo da odlazi jer je šokiran stanjem u svom resoru kojem ne može pomoći, a ne zbog niza afera. 

KING ICT kaže da ondje nije 

U Krstičevićevu mandatu saznalo se da je on dio tvrtke KING ICT s kojom država obavlja višemilijunske transakcije.

Tad smo pisali kako KING ICT čini značajan dio MSAN-a, najveće IT grupacije u Hrvatskoj. Prema službenoj biografiji, Krstičević je 2001. godine na poziv vlasnika Stipe Matića zaposlen najprije kao menadžer, potom na mjesto prokurist, a zatim postaje direktor KING ICT-a, tvrtke kćeri te kompanije gdje je bio sve do 2007. godine kad prelazi u Upravu i Nadzorni odbor.

Već godinama iz KING-a i MSAN-a naglašavaju kako Krstičević nema nikakvu funkciju. KING ICT smo pitali je li se sada, možda, vratio. 

"Krstičević ne obnaša bilo kakvu funkciju niti ima bilo kakvu povezanost sa poslovanjem naše tvrtke od 2015. godine", kazali su.

Pojavilo se i pitanje muljanja s porezom kad je Index saznao da Krističeva kuća vrijedi puno više nego li je naveo u imovinskoj kartici.

Prošlo je skoro godinu dana od ostavke, još mu dajemo plaću

Koncem veljače naveliko se pisalo da bi Krstičević mogao doći na čelo Janafa. Navodno je to ideja premjera. Upućeniji kažu da bi htio na rukovodećem mjestu firme u većinskom državnom vlasništvu vidjeti svog bivšeg ministra.

Iako se Krstičevićev dolazak u Janaf predstavljao kao gotova stvar, on je to demantirao.

Još nje prošlo godinu dana otkako je otišao iz Vlade, a budući da koristi mjeru 6+6, znači da mu ostaje još dva, tri mjeseca na plaći poreznih obveznika, a onda bi nas tek, ako i bude htio mogao iznenaditi u nekoj od državih tvrtki.  

Pročitajte više