Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna u veljači, u Hrvatskoj se smanjila

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

STOPA nezaposlenosti u EU i eurozoni zadržala se u veljači na razini iz prethodnog mjeseca, dok je u Hrvatskoj pala, odmaknuvši se od europskog prosjeka, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

U veljači je stopa nezaposlenosti u 27-članoj Uniji, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila 7.5 posto, izračunao je Eurostat, podigavši procjenu za siječanj.

Promjena nije bilo ni u eurozoni, gdje se zadržala na 8.3 posto, nakon revidirane procjene za siječanj.

U veljači 2020. iznosila je 6.5 posto u EU i 7.3 posto u eurozoni.

Ukupno je u EU u ovogodišnjoj veljači bez posla bilo 15.953 milijuna građana, od čega njih 13.571 milijun u eurozoni. Njihov je broj u odnosu na siječanj uvećan za 34 tisuće u EU i za 48 tisuća u eurozoni.

U usporedbi s prošlogodišnjom veljačom broj nezaposlenih u EU porastao je za 1.922 milijuna, te za 1.507 milijuna u eurozoni.

Španjolska na čelu crne ljestvice

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najvišu stopu nezaposlenosti ponovo je bilježila Španjolska, od 16.1 posto.

Slijede Italija i Litva s 10.1, odnosno 9.6 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti, mjerena ILO-vom metodologijom, u veljači pala na 7.2 posto, s revidiranih 7.7 posto u mjesecu ranije, odmaknuvši se od prosjeka EU i eurozone.

Bez posla je u Hrvatskoj u veljači prema Eurostatovim podacima bilo 125 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u siječnju.

U veljači 2020. godine stopa nezaposlenosti iznosila je u Hrvatskoj 5.9 posto, uz nezaposlenih 105 tisuća građana. 

Poljska je pak i u ovogodišnjoj veljači bilježila najnižu stopu nezaposlenosti među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao, od 3.1 posto. U stopu je prati Češka s 3.3 posto, a slijedi Nizozemska s 3.6 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku, Finsku, Norvešku i Švicarsku.

Smanjena nezaposlenost mladih

Stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina pala je u veljači na razini EU za 0.2 postotna boda u odnosu na revidirani podatak za siječanj, na 17.2 posto.

Blago je smanjena i u eurozoni, na 17.3 posto, s revidiranih 17.4 posto u siječnju.

Bez posla je u EU u veljači bilo 2.967 milijuna mladih, od čega njih 2.394 milijuna u eurozoni. Njihov je broj u odnosu na siječanj pao za 34 tisuće u EU, dok je u eurozoni smanjen za devet tisuća.

U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec uvećan je za 230 tisuća u EU, te za 177 tisuća u zoni primjene zajedničke europske valute.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najveću stopu mladih nezaposlenih ponovno je bilježila Španjolska, od 39.6 posto. Slijede Italija i Švedska s 31.6, odnosno 23.6 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima u veljači je ponovno imala Njemačka, od 6.1 posto. Slijede Nizozemska i Austrija, od 9.4, odnosno 9.6 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih, a u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju stopa nezaposlenosti iznosila je u toj dobnoj skupini 21 posto, prema revidiranom podatku. Prijašnja procjena pokazivala je stopu od 22.2 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u razdoblju od listopada do prosinca 2020., prema Eurostatovom izvješću, bilo 30 tisuća mladih, za tisuću manje nego što je u izvješću objavljenom početkom ožujka.

Pročitajte više