Nezavisni sindikat najavio mogućnost štrajka u Brodosplitu

PREDSJEDNIK Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić izjavio je danas kako se uprava toga brodogradilišta već dva tjedna nije očitovala o njihovu zahtjevu za povećanjem plaća zbog čega bi, ako ne uspije postupak mirenja, moglo doći i do općeg štrajka.

Predsjednik najbrojnijeg škverskog sindikata ustvrdio je u izjavi za Hinu da zahtjev za povećanjem plaća od 3,6 posto nije u suprotnosti s kolektivnim ugovorom, već je opravdan s obzirom na povećanje produktivnosti na navozima, ali i troškova života.

"Uprava Brodosplita na zahtjev sindikata nije odgovorila puna dva tjedna, pa, sukladno zakonskim odredbama, slijedi postupak mirenja o kojemu ovisi hoće li se pokretati sindikalne akcije", poručio je Šegvić dodajući kako "to u konačnici znači opći štrajk".

Podsjetio je na stajalište Nezavisnog sindikata da u Brodosplitu nema viška među 4100 zaposlenih, već da, ako postoji, tehnološki višak treba tražiti među radnicima kooperantskih tvrtaka čijih više od 1500 zaposlenika znatno opterećuje konačnu cijenu broda i time poslovanje cijelog brodogradilišta.

Pročitajte više