nhs u povodu 100 dana vlade: vanjska politika dobra, unutarnja loša

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) ocjenjuju da je u prvih 100 dana mandata Vlada vodila dobru vanjsku, a lošu unutarnju politiku pa bi joj dali ukupnu ocjenu 2,5.

"Vanjska politika je dobro vođena, ali unutarnja, a pogotovo gospodarska politika, je zapostavljena", ustvrdio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare.

Premijer Ivo Sanader proveo je četvrtinu mandata izvan Hrvatske, tražeći potporu za ulazak u EU, i zapostavio gospodarski razvoj zemlje, tako da se dosad nije vidjelo koja je to Vladina gospodarska politika, rekao je Sever.

Potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang, koji je zadužen za gospodarstvo, taj je dio posla zaboravio, a bavi se pretežito zdravstvom.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić je "nevidljivi ministar" koji dosad nije našao vremena za sastanak s predstavnicima sindikalnih središnjica.

Umjesto toga smijenio je ravnateljicu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Sanju Crnković-Pozaić, iako nije imao razloga za to. Crnković-Pozaić je, naime, bila ravnateljica još iz vremena bivše HDZ-ove Vlade, a kao politički neovisan stručnjak podigla je rad HZZ-a na visoku razinu, ocijenio je Sever.

Predsjednik NHS-a izrazio je nezadovoljstvo i ministrom financija Ivanom Šukerom jer je počeo pripremati poreznu reformu ne poštujući obvezu o zajedničkom radu sa socijalnim partnerima.

Jedino je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor dosad "spašavala obraz" Vlade na sjednicama Gospodarsko-socijalnog vijeća, no u posljednje je vrijeme počela gomilati funkcije i obveze, pa Severa sve više podsjeća na bivšeg potpredsjednika Vlade Gorana Granića, koji je također bio glavni pregovarač sa sindikatima.

NHS je općenito nezadovoljan trenutnom razinom socijalnog dijaloga, jer se nastoji svu komunikaciju između Vlade i sindikata prebaciti na Vladin Ured za socijalno partnerstvo.

"Ne treba nam posrednik za razgovor s resornim ministarstvima, jer bi to bilo dirigirano socijalno partnerstvo", istaknuo je Sever.

Zbog toga je na zahtjev sindikata za utorak, 6. travnja, dogovoren sastanak premijera Sanadera sa čelnicima šest sindikalnih središnjica o problemima u socijalnom dijalogu između Vlade i sindikata.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više