Dron nigerijske vojske greškom pao na muslimanski festival, poginulo 85 civila

Ilustracija: EPA

U udaru bespilotne letjelice nigerijske vojske slučajno je ubijeno najmanje 85 civila u selu u sjeverozapadnoj saveznoj državi Kaduna, potvrdili su dužnosnici za hitne slučajeve, piše Guardian.

Predsjednik Bola Ahmed Tinubu danas je naredio istragu nakon što je vojska priznala da je jedna od njezinih bespilotnih letjelica slučajno pogodila selo Tudun Biri u nedjelju dok su stanovnici bili na muslimanskom festivalu. Vojska nije dala nikakve brojke o žrtvama, ali lokalno stanovništvo je navelo da je ubijeno 85 ljudi, među kojima su mnogi žene i djeca.

Nigerijska vojska često izvodi zračne napade

"Sjeverozapadni zonski ured primio je podatke od lokalnih vlasti da je do sada pokopano 85 mrtvih tijela, dok je potraga još u tijeku", objavila je Nacionalna agencija za hitne slučajeve (NEMA). Iz Agencije su dodali da se još 66 ljudi liječi u bolnici, a službenici za hitne slučajeve pregovaraju s čelnicima zajednice kako bi smirili napetosti i došli do sela.

"Predsjednik Tinubu opisuje incident kao vrlo nesretan, uznemirujući i bolan, izražavajući ogorčenje i tugu zbog tragičnog gubitka nigerijskih života", stoji u priopćenju predsjedništva. Oružane snage Nigerije često se oslanjaju na zračne napade u borbi protiv takozvanih banditskih milicija na sjeverozapadu i sjeveroistoku zemlje, gdje se džihadisti bore više od desetljeća.

Pročitajte više