Nigerijski agenti se pomolili Bogu pa otkrili plantažu marihuane

OKUPLJENI agenti za drogu tiho su se jutros pomolili prije nego su u ranu zoru krenuli u južne nigerijske šume, za koje se sumnja da skrivaju goleme plantaže ilegalno uzgojene marihuane. Kako prenosi CNN, uskoro su se uvjerili da su im sumnje bile opravdane te su po dolasku odmah spalili jednu takvu farmu.

Urod od šest tisuća dolara

"Riječ je o opasnom pothvatu budući da neki od njih u šumi imaju postavljene takozvane mačete, duge noževe za rezanje vegetacije, a u dubljoj šumi i automatske sačmarice", rekao je Gaura Shedow, zapovjednik nigerijske službe za narkotike u državi Ondo.

Naime, nigerijska agencija za provođenje zakonodavstva za nacionalne droge (NDLEA) bori se za sprečavanje ilegalnog prijevoza droge unutar zemlje, od Latinske Amerike i Azije do Europe i SAD-a. U agenciji su mišljenja da šume skrivaju stotine takvih farmi, a "urod" koji su jutros pronašli procjenjuju na šest tisuća dolara. "Farmere" je, kažu, teško uloviti.

Više od 300 tona

"Ljudi koji brinu i ostaju na farmama nisu 'veliki ljudi'. Oni 'glavni' su u gradovima i na farmama se nikad ne pojavljuju", objasnio je zapovjednik Gaura. Iako nije poznat podatak koliko se točno droge godišnje preveze kroz ovu zemlju, iz agencije kažu da su prošle godine zaplijenili više od 300 tona narkotika i osudili više od 1.800 prodavača, od kojih je većina iz Nigerije.

Nigerija je inače "na prvoj crti bojišnice" kada je riječ o globalnom ratu droge, odnosno predstavlja svojevrsna "međunarodna vrata" za prijevoz kokaina iz Latinske Amerike i heroina iz Azije korisnicima u Europi i SAD-u.

Pročitajte više