Nije gotovo: Državno odvjetništvo poslalo Inspekciju rada da ispita Čabin otkaz!

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu poslalo je Inspekciju rada u tvrtku Conex Trade. Ispitat će je li Pavi Grubišiću Čabi nezakonito uručen otkaz. Postoji i kaznena odgovornost. Članak 114. Kaznenog zakona sankcionira djelo povrede prava na rad i drugih prava iz rada do godine zatvora.

Radnik je dobar, ali je li Jugoslaven?

Grubišić Čabo u Conexu je zaposlen na određeno vrijeme. Premda je ugovor sklopljen do rujna, naprasno je potjeran zbog sukoba na splitskoj rivi s Kerumom. Direktoricu Conex Tradea Sandru Dadić zanimalo je između ostalog je li Čabo Hrvat ili Jugoslaven te je li bio u ratu. Radne kvalifikacije nisu uopće bile sporne. Štoviše, direktorica mu je izravno kazala da je dobar radnik, ali da to ništa ne mijenja na stvari te da mora ići...

Sreća u nesreći je što je cijeli slučaj medijski značajno popraćen pa se u priču uključilo i Državno odvjetništvo, koje bi nakon nalaza Inspekcije trebalo donijeti odgovarajuću odluku o procesuiranju odgovornih osoba u Conex Tradeu.

U Keruma će bit' posla, ali samo za one koji misle kao on

Čudi što u ova dva dana nismo ništa čuli od Keruma, velikog zaštitnika radnika i radničke klase. Za prošli Prvi maj pozirao je Indexu sa karanfilom i još jednom ponovio kako svaki mjesec njegovih tri tisuće radnika uredno prima plaću te kako i on sam dolazi iz radničke obitelji pa je po tom pitanju izrazito senzibiliziran. 

Premda sigurno dobro zna da je Čabo potjeran s posla, ni "a" nije kazao. Dobar je to pokazatelj što nas čeka ako Kerum politički osnaži. Bit će posla, ali samo za one koji misle kao on. Pluralizam i različitost nisu dopušteni.

Pročitajte više