Nijemci na obljetnicu napada na SSSR: Taj rat je nezabilježeno ubilačko barbarstvo

Foto: EPA

POLAGANJEM vijenca na spomenik palim sovjetskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu u Njemačkoj je u utorak obilježena 80. godišnjica napada nacionalsocijalističke Njemačke na Sovjetski Savez.

"Nitko nije pretrpio toliko žrtava kao narodi tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Unatoč tomu, ovi milijuni nisu urezani u naše sjećanje u mjeri u kojoj to zahtijevaju njihova patnja i naša odgovornost", rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier prilikom polaganja vijenca na spomenik palim borcima Sovjetskog Saveza u berlinskoj četvrti Pankow.

Ovo je jedan od tri spomenika sovjetskim žrtvama i ovo je ujedno i vojničko groblje na kojem leže posmrtni ostaci oko 13.000 vojnika i časnika koji su poginuli oslobađajući Berlin.

"Njemački rat protiv SSSR-a nezabilježeno je ubilačko barbarstvo"

Steinmeier je rekao da je njemački rat protiv Sovjetskog Saveza dotad nezabilježeno "ubilačko barbarstvo" koje je odnijelo milijune žrtava.

"Sjećanje na ovaj pakao, neprijateljstvo i omalovažavanje ljudskih života ostaje Nijemcima obveza, a ostatku svijeta upozorenje. Samo onaj koji je u stanju očitavati tragove prošlosti i u današnjici može stvarati budućnost u kojoj se izbjegava rat, odbacuju diktature i time omogućava mirni suživot", rekao je njemački predsjednik.

Prema nekim procjenama, u Drugom svjetskom ratu je u Sovjetskom Savezu poginulo 27 milijuna ljudi, od čega 14 milijuna civila.

Pročitajte više

 

Pročitajte više