Nijemcima koji snimaju prometne i ne miču se za prolaz hitne prijete veće kazne

Ilustracija: EPA

NJEMAČKI političari razmatraju povećanje kazni na gotovo 2.000 eura za vozače koji se ne miču u stranu kako bi omogućili prolaz hitnoj pomoći. Do ovoga dolazi nakon što je provedena studija u kojoj se pokazalo kako su četiri od pet vozila hitne pomoći bila zadržana na cesti u prosjeku pet minuta dok su se pokušavala probiti kroz promet, javlja Guardian.

Na njemačkim autocestama postoji pravilo kojemu vozače uče još u autoškolama, a to je da se pri prometnoj nesreći maknu u stranu kako bi sredinom ceste mogla proći vozila hitne pomoći.

No, u posljednje vrijeme su se vozači prestali micati na stranu, što onemogućuje prolaz hitnoj pomoći. Kako javlja Guardian pozivajući se na njemačko istraživanje, do toga dolazi jer vozači sve više mobitelima snimaju nesreće. 

Anketa njemačkog Crvenog križa

Do ovih rezultata došao je njemački Crveni križ u anketi koju je proveo ovog ljeta, a u kojoj je sudjelovalo 96 timova hitne pomoći širom Njemačke. 

"Ovi podaci su strašni", rekla je predsjednica njemačkog Crvenog križa, Gerda Hasselfeldt. "Posebno zato što govorimo o ljudskim životima, gdje je važna svaka sekunda."

U Njemačkoj se vodi rasprava o povećanom broju smrtnih slučajeva, a vjeruje se da je do povećanja došlo zbog sve manjeg micanja vozača u stranu kako bi hitne pomoći mogle proći do unesrećenih. Upravo zbog toga je prošle godine došlo do povećanja kazni, pa je tako kazna za ne micanje u stranu za prolaz hitne pomoći s 20 eura povećana na 320 eura, a osim toga, vozači mogu izgubiti i vozačku dozvolu. 

Guardian prenosi i kako je prošle godine u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao autobus poginulo 18 ljudi. Spasioci su za toliko broj poginulih djelomično okrivili i vozače koji im nisu omogućili da prođu do unesrećenih. Tada se bus zapalio, a mnogi vozači u blizini su stajali i snimali požar. 

Apel policije vozačima

U Bavarskoj je pak jedna policijska uprava poslala apel vozačima. 

"Molimo vas, poštujte dignitet mrtvih i ozlijeđenih. Suzdržite se od snimanja videa i fotografija na mjestima nesreća i nemojte ih objavljivati na društvenim medijima. Ne samo da biste dok snimate mogli izazvati drugu nesreću, nego trebate razmisliti i o tome kako bi vam bilo da su u toj prometnoj sudjelovali vaši prijatelji ili obitelj? Kako biste se osjećali da saznate za smrt bližnjega preko društvenih medija", objavila je policija. 

Političari pak raspravljaju o većim kaznama te se nadaju kako bi tako mogli popraviti ponašanje vozača.

Boris Pistorius, ministar unutarnjih poslova Donje Saksonije, rekao je za Neue Osnabruckerski list kako zastupnici moraju razmisliti o većim kaznama ako zaključe da postojeće ne djeluju.

Pročitajte više